Хърватия вече се готви за пълноправното си членство в Шенгенското

...
Хърватия вече се готви за пълноправното си членство в Шенгенското
Коментари Харесай

Хърватия вече се готви за влизане в Шенген

Хърватия към този момент се готви за пълноправното си участие в Шенгенското пространство от 1 януари 2023 година, което ще значи завършек на граничния надзор с Унгария и Словения.

Страната обаче ще резервира контролно-пропускателните си пунктове със Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора – т ри гранични страни, които не са членки на Европейския съюз. По този метод Загреб става част от най-голямата зона за свободно придвижване в света, която сега включва 26 страни. Затова от януари нататък прекосяването ще бъде доста по-спокойно на входа на Словения.

 
На този граничен пункт към този момент няма да има служители на реда. Контролно-пропускателните пунктове и другата инфраструктура остават на място при положение на наново въвеждане на надзор. Но рампите и знаците ще бъдат отстранени, с цел да се обезпечи свободно прекосяване на артикули и пасажери.
Мариян Бурич, полицейски чиновник, заместник-началник на граничния пункт Брегана

Словения, която от три десетилетия е в спор с Хърватия за морската им граница, въпреки всичко поддържа влизането на Загреб в Шенгенското пространство. Така границите на Словения към този момент няма да бъдат външни загради на Евросъюза. Сега това обвързване ще бъде поверен на Загреб. Хърватските граничари наподобяват подготвени да поемат тази роля.

 
Няма да има доста промени на граничните пунктове, както тук, по този начин и на други външни граници на Хърватия и Европейски Съюз. Това е по този начин тъй като към този момент прилагаме достиженията на правото от Шенген на външните граници.
Филип Валентич, заместник-началник на граничния контролно-пропускателен пункт Stara Gradi ška

Министрите на вътрешните работи на страните членки би трябвало да дадат окончателната си зелена светлина на 9 декември. Но за Хърватия това би трябвало да е единствено условност.

На 1 януари Хърватия също ще се откаже от националната си валута, с цел да се причисли към Еврозоната.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР