Хърватия ще получи днес окончателно потвърждение за влизане в еврозоната

...
Хърватия ще получи днес окончателно потвърждение за влизане в еврозоната
Коментари Харесай

Днес Хърватия подписва договора за приемане в еврозоната

Хърватия ще получи през днешния ден дефинитивно удостоверение за влизане в еврозоната и ще стане прочут окончателният курс, по който куните ще се заменят в евро, оповестява уеб сайтът Индекс. Министърът на финансите на страната Здравко Марич назова днешния ден " исторически ", съобщи Дарик.

От Загреб афишират, че страната ще работи по време на прекосяването си към еврото да не се стигне до по този начин нареченото закръгляне на цените, което хвърли в по-голяма инфлация някои от предходните страни, приели еврото.

С тържествена гала за подписването на контракт за приемането на общата валута евро, Хърватия през днешния ден публично ще получи " зелена светлина " от 1 януари 2023 година да стане 20-тата членка на еврозоната. Министърът на финансите Здравко Марич съобщи, че от септември в страната ще бъде наложително проявлението на цените в двете валути - евро и куни.

" Голям ден за Хърватия, бих споделил исторически ", съобщи във вторник министърът на финансите Здравко Марич, откакто дойде на срещата на Съвета за стопански и финансови въпроси (Ecofin), който във вторник ще одобри три прави акта - решение за приемането на еврото в Хърватия, по-късно изменение на регламента, в което Хърватия ще бъде добавена към листата от 19 членове на еврозоната като 20-ти член. Третият юридически акт е правилник, който дефинира окончателния обменен курс на куната към еврото.

Хърватският министър на финансите, който предходната седмица подаде оставка и това е последната му среща с Ecofin, повтори, че присъединението към еврозоната " е добра вест освен за Хърватия, само че и за самата еврозона ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР