Хърватия получи зелена светлина за придобиването на хеликтопери UH-60 M

...
Хърватия получи зелена светлина за придобиването на хеликтопери UH-60 M
Коментари Харесай

Хърватия се въоръжава с американски хеликоптери Black Hawk

Хърватия получи зелена светлина за придобиването на хеликтопери UH-60 M Black Hawk за 500 милиона $, което бе доказано от Държавния департамент на Съединени американски щати.

Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността, водещият брокер на оръжия за Пентагона, заяви, че държавното управление на Хърватия публично е поискало закупуването на осем хеликоптера UH-60M Black Hawk дружно с оборудването и услугите.

„ Тази продажба е в сходство с външната политика и ползите на националната сигурност на Съединените щати, като покачва сигурността на съдружник в НАТО, който играе значима роля в насърчаването на политическата непоклатимост и икономическото развиване в Европа “, показва организацията, която работи под шапката на Министерството на защитата. Концернът „ Локхийд Мартин/Сикорски “, основан в Стратфорд, щата Конектикът, е избран да бъде главен реализатор на тази поръчка.

В момента Хърватия разполага с 4 хеликоптера UH-60, като първите два бяха закупени от Съединени американски щати през 2018 година, а спомагателни два бяха получени гратис. Доставката на първата двойка вертолети Black Hawk бе осъществена през февруари 2022 година

Последните три десетилетия Хърватия разчиташе на съветски винтокрили хеликоптери от серията Ми-8/17. Сега обаче страната минава към по-модерните UH-60M, с цел да укрепи военните си качества. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР