Хърватия очаква рекордна година за туристическия си сектор, след като

...
Хърватия очаква рекордна година за туристическия си сектор, след като
Коментари Харесай

Хърватия очаква рекорден туристически сезон

Хърватия чака рекордна година за туристическия си бранш, откакто страната се причисли към Шенген и еврозоната при започване на тази година. Секторът, който дава отговор за 20% от хърватската стопанска система, се възвърне през 2022 година, откакто регистрира спад по време на пандемията.

Хърватия чака рекордна година за туристическия си бранш, откакто страната се причисли към Шенген и еврозоната при започване на тази година. Секторът, който дава отговор за 20% от хърватската стопанска система, се възвърне през 2022 година, откакто регистрира спад по време на пандемията.

" Досега сме записали близо 5 млн. пристигания и над 17.5 млн. нощувки, което е растеж от 20% по отношение на предходната година ", съобщи Кристиян Станичич, шеф на Хърватската туристическа асоциация, добавяйки, че нощувките са се нараснали с 11% спрямо 2019 година, която е била рекордна по гости. " Въз основа на тези резултати можем да чакаме позитивно протичане на главния туристически сезон и... даже на цялата година ", сподели Станичич в изявление за Reuters. През миналата година туристическият отрасъл в страната е осъществил рекордни доходи от над 13 милиарда евро и Станичин декларира, че чака още по-високи доходи през тази година.
Реклама През предходната година приходите на бранша са били 13 милиарда евро.
Според представителите на сектора новата наклонност на увеличение на броя на туристите през уикендите е директен резултат от присъединението на страната към Шенген, което улеснява пътуванията. " Никога не сме били по-близо до главните ни пазари като Словения, Италия, Унгария, Австрия и Бавария, откъдето са пристигнали максимален брой гости в предсезонния интервал ", споделя Станичич.
Недостиг на работна ръка
След като в продължение на десетилетоя страната е разчитала главно на локални служащи за туристическата си промишленост, статистическите данни за издадените разрешителни за работа демонстрират, че от ден на ден работодатели би трябвало да търсят задгранични служащи, с цел да запълнят празните работни места.

Докато през 2015 година са били издадени 2700 разрешителни за служащи, идващи от страни отвън Европейски Съюз, тази година държавното управление чака техният брой да доближи 180 хиляди Според Зарко Катич, държавен секретар във вътрешното министерство, това ще усили каузи на задграничните служащи в общата работна мощ до над 10%.
Реклама
" Хърватия не може сама да обезпечи задоволително работна ръка, с цел да поддържа туризма като главен бранш, и се намира в обстановка, в която явно се нуждае от привличане на работна ръка от чужбина ", съобщи Борис Вуйчич, шеф на централната банка, представен от Bloomberg. " Няма признаци, че тази наклонност ще се промени. "

Очаква се до края на годината държавното управление да промени законите, с цел да улесни работата в Хърватия. Тъй като над 40% от задграничните служащи идват от места като Филипините и Индия, разрешителните могат да бъдат издавани за три, а не за една година, и служащите може да имат опция да останат в страната сред трудови контракти, прибавя Bloomberg.
Свързани публикации Защо Румъния към този момент не е на една река разстояние от България 13 април 2023, 06:30 България е с максимален дял на сивата стопанска система в Европейски Съюз 6 март 2023, 06:20 Хърватия влиза в еврозоната с доста предпочитание и малко помощ 10 юни 2022, 06:20
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР