Хърватия е изпълнила 281 препоръки в осем области и е

...
Хърватия е изпълнила 281 препоръки в осем области и е
Коментари Харесай

Хърватия е готова да се присъедини към Шенген

Хърватия е изпълнила 281 рекомендации в осем области и е време да се причисли към европейската зона за придвижване без гранични инспекции. Това бе посочено на спор в Европейския парламент в сряда преди планувано за през днешния ден гласоподаване по тематиката, съобщи организация Хина, представена от Българска телеграфна агенция.

Очаква се през днешния ден огромно болшинство от членовете на Екологичен потенциал да потвърдят, че Хърватия дава отговор на всички условия за присъединение към Шенген.

На 9 декември ще се състои съвещание на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи, който би трябвало да вземе дефинитивно решение по въпроса.

По време на дебата в Екологичен потенциал през вчерашния ден беше изразена ясна поддръжка и за идното присъединение към Шенген на Румъния и България, отбелязва хърватската организация Хина.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритас Схинас съобщи, че Комисията е дала зелена светлина за присъединението на Хърватия още през 2019 година и че Хърватия е направила всичко належащо и я приветства в Шенгенското пространство.

Шенген чакаше Хърватия, хърватският народ чакаше и в този момент този миг пристигна, съобщи португалският евродепутат Пауло Рангел (ЕНП), който е докладчик на Екологичен потенциал за влизането на Хърватия в Шенген. Той уточни, че Хърватия е изпълнила 281 рекомендации в осем области и е единствената страна членка на Европейски Съюз, която е основала самостоятелен механизъм за полицейски контрол.

Словенският евродепутат Матиас Немец (С&Д) прикани Съвета по правораздаване и вътрешни работи ясно да поддържа присъединението. Той добави, че ще продължи да се реализира контрол върху държанието на хърватските управляващи по границата.

Хърватският евродепутат Томислав Сокол (ЕНП/ХДС) уточни, че Хърватия пази по най-хубавия вероятен метод най-дългата външна граница на Европейски Съюз от незаконна миграция в сходство с европейското и интернационалното право.

Докладчикът за влизането на Хърватия в Шенген Пауло Рангел съобщи, че присъединението на Хърватия към зоната без гранични инспекции е явен сигнал за страните от Западните Балкани и че Хърватия би трябвало да бъде ентусиазъм за другите страни в района.

Окончателното решение за разширението на Шенгенското пространство с Хърватия ще бъде взето през декември. Страните в Шенгенското съглашение са общо 26, като четири от тях не са част от Европейски Съюз. Решенията се вземат единствено от членовете на Европейски Съюз с единогласие.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР