Харвардските момчета най-накрая сформираха правителство в София, което донесе огромно

...
Харвардските момчета най-накрая сформираха правителство в София, което донесе огромно
Коментари Харесай

Гръцка медия: Харвардските момчета най-накрая сформираха правителство

" Харвардските момчета " най-сетне образуваха държавно управление в София, което донесе голямо възприятие на облекчение в България, че страната ще може да се върне към някаква форма на нормалност след дълбоката политическа рецесия, написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini в материал, показан без редакторска интервенция.

Докато влиза в ролята на министър-председател, Кирил Петков ще би трябвало да се оправя с планина от проблеми, както вътрешни – основен измежду които е потискането на ширещата се корупция – по този начин и интернационалните – изключително българското несъгласие на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз.

За разлика от първия въпрос, който ще отнеме доста време и упорита работа за справяне, развиването във връзка с разликите на България със Скопие идва бързо и мощно, а натискът върху София да промени позицията си, с цел да може Брюксел да стартира договаряния, се ускорява.

Надеждите, че българските възражения ще бъдат отстранени с идването на ново държавно управление, изчезнаха на последната среща на върха на Европейски Съюз, извършена под председателството на Словения. Въпросът даже не беше подложен на срещата на водачите на страните членки в сряда и по този начин или другояче не можеше да бъде обсъждан, защото новото държавно управление към момента не беше поело властта в София.

Сега очакванията се изместиха към идната година, когато Франция поеме шестмесечното ротационно председателство на Европейски Съюз, и към допустима изключителна среща на върха за Западните Балкани – слуховете допускат, че това може да се състои през януари – за попречване на дестабилизиращи събития в Северна Македония.

Това обаче би предполагало смяна на мнението в София – нещо, което не наподобява евентуално в скоро време. Българите наподобява държат на оръжието си във връзка с етническата еднаквост и история на славяноезичния народ на Северна Македония, чийто националистически жар в това време нараства до неистови размери.

Говорейки пред Financial Times по-рано тази седмица, Петков сподели, че неговото държавно управление възнамерява да " предложи нов развой (за Северна Македония), доста бърз, с стеснен интервал от време, дълъг единствено шест месеца “.

Това беше обръщение към премиера на Северна Македония Зоран Заев, който се пробва да стартира договаряния със София с вярата, че ще успее да напусне поста министър-председател, откакто реализира значим триумф, проправяйки пътя за присъединението на страната си към Европейския съюз.

За задачата двете страни към този момент се споразумяха за основаване на взаимни комисии, които ще търсят допирни точки по шестте нерешени въпроса, сложени от София.

Няма да е елементарно да се реализира съглашение, само че няма да им бъде разрешено да изострят обстановката, която може да има доста отрицателно влияние върху районната непоклатимост, изключително с барабаните на войната, които звучат по-на север. Европейците и американците работят интензивно на назад във времето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР