Харвардската методология Здравеопазване, основано на ползите бе представена на експертна

...
Харвардската методология Здравеопазване, основано на ползите бе представена на експертна
Коментари Харесай

Ако в здравеопазването се заплаща за резултат |

Харвардската методология " Здравеопазване, учредено на изгодите " бе показана на експертна среща в София, инициирана от организацията  Future Values („ Ценности на бъдещето “), чийто създател е доктор Славейко Джамбазов.

Във форума участваха министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, шефът на НЗОК проф. Петко Салчев, представители на изпълнителната и законодателната власт в областта на опазването на здравето, пациентски и неправителствени организации, здравни специалисти, представители на фармацевтична промишленост, шефове на водещи лечебни заведения и други



проф. Робърт Каплан

Проф. Робърт Каплан от Харвардския университет (САЩ) показа методологията " Здравеопазване, учредено на изгодите " (Value Based Health Care, VBHC), направена от Harvard Business School с негово присъединяване и това на проф. Майкъл Портър.

VMHC е метод, при който се заплаща за резултат, а не за активност . Той изследва най-хубавите практики за реорганизиране и съгласуване на здравните грижи, възстановяване на успеваемостта на процесите, използване на нови способи за реимбурсиране и консолидиране в практиката.

Стратегията за прекосяване към система за даване на здравни услуги с висока стойност включва взаимозависими съставни елементи – модели, насочени към грижата за пациента; премерване на разноските и резултатите; усъвършенстване на капацитета; създаване на пакетни цени за цялостния цикъл грижи; консолидиране на здравните грижи; създаване на платформа и стратегии за поддръжка на пациентите.

Система на опазване на здравето, основана на изгодите, се гради най-общо върху основаването на мултидисциплинарни екипи към здравното положение на обособения пациент , премерване на резултатите за него, премерване и възстановяване на вложенията в лекуването и създаване на пакетни заплащания, които да компенсират, само че и стимулират доставчиците на здравни грижи.

„ Основната цел в опазването на здравето би трябвало да бъде изгодата за пациентите, а не достъпът до медицински грижи, размерът на осъществяваната активност, улеснение, качество или ограничение на разноските “, сподели проф. Каплан.



проф. Ник Гулдемонд

Проф. Ник Гулдемонд от Лайденския университет (Нидерландия) обясни опциите за внедряването на VBHC на държавно равнище и финансирането му. И той бе безапелационен, че при този метод трансформацията на системата е ориентирана към грижа, насочена към пациента, поддържане или повишение на качеството му на живот, персонализиран проект за лекуване и привеждане в сходство на медицинските и обществените услуги.

Проф. Гулдемонд даде съответни образци с новаторски организации в опазването на здравето, които трансформират медицинските грижи в международен мащаб в посока опазване на здравето, учредено на изгодите, като уточни, че все още страните с най-хубава интегрирана грижа са Нидерландия, ОАЕ, Канада, Франция, Англия, Швеция.

Д-р Славейко Джамбазов очерта стратегическите стъпки за въвеждане на опазване на здравето, учредено на изгодите.

Те включват: метаморфоза на грижата по положения на пациентите в интегрирани лечебни секции, премерване на резултати и себестойност за всеки пациент, въвеждане на учредена на изгодите реимбурсация и пакетни заплащания за съответни положения или групи пациенти в първичната извънболнична здравна помощ, интегрирана лечебна система, уголемен географски обсег и създаване на IT платформа.

В момента здравните системи, както и в България, са проведени към отделения и специалности, а с цел да премине към основана на изгодите система, е нужна метаморфоза на грижата по положения на пациентите в така наречен интегрирани лечебни заведения. Настоящата система мери процеси, придържане към управления и доходи, а учредените на изгоди методологии мерят реализирани резултати и себестойност за всеки пациент. У нас се заплаща въз основата на размер осъществени действия и с цел да се трансформира системата, е належащо да премине към пакетни заплащания за целия лековит цикъл.

По думите на доктор Джамбазов сега в България всяко лечебно заведение или процедура предлага цялостен лист от медицински услуги, а с цел да се основава на изгодите, е належащо да се трансформира в интегрирана лечебна система, в която не е належащо всички да вършат всичко. Тя е допустима посредством централизация на огромно количество пациенти по медицински положения в по-малко на брой местоположения за усъвършенстване на резултатите и успеваемостта, като се заобикаля да се прави всичко за всички във всяка локация. Това е значимо да стане по пътя на тласъците, а не посредством административно или наложено систематизиране, изясни доктор Джамбазов.

Друг детайл от систематичната интеграция е осъществяването на съответни медицински действия в избрани местоположения на база опит, запаси, изгоди за пациентите във връзка с резултати, както и потребност от повтарящи се действия. Необходимо е изнасянето на несложни оперативни и неоперативни процедури от лечебните заведения с най-високо равнище към по-малки лечебни заведения или структури за извънболнична помощ , както и консолидиране на цикъла за грижа за пациентите сред обособените звена.

А цифровите услуги и телемедицината са в положение да обединят и усъвършенстват лечебния развой към положението на пациента. За задачата е нужна интегрирана IT платформа . По думите на доктор Джамбазов при верните и транспарантни тласъци, лечебните заведения и обособени практики биха се приспособили бързо, с цел да отговорят на условията.

***
„ Ценности за бъдещето “/Future Values е неправителствена организация, дипломат на VBHC тактиките от Harvard Business School за даване на здравни грижи и опазване на здравето, учредено на изгодите. Тя цели въвеждане на новаторски методики, практики, опит и научни достижения в региона на опазването на здравето в здравната процедура, образование на студенти, специализанти и експерти в тази сфера.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР