Хартиените рецепти да станат електронни от 1 май, предлага Министерството

...
Хартиените рецепти да станат електронни от 1 май, предлага Министерството
Коментари Харесай

МЗ предлага: Хартиените рецепти да станат електронни от 1 май


Хартиените предписания да станат електронни от 1 май, предлага Министерството на здравеопазването.

До този миг напълно електронни са рецептите по Здравна каса. Идеята е след 1 май хартиените бланки да отпаднат за всички лекарства по лекарско наставление.

Подобна промяна би дала повече надзор, по тази причина фармацевтите упорстват от години. Някои пациенти обаче са скептични.

В аптеката срещаме Цветанка Илиева. Казва, че постоянно й се постанова да купува медикаменти с рецепта

„ Аз нямам визия какво на мен ще ми издадат като пациент. Как да знам какво са ми изписали в тази рецепта, като нямам достъп по никакъв метод. По никакъв метод не ни е обяснено какво да вършим. За по-възрастното население от мен ще е доста мъчно “, съобщи Цветанка Илиева.

За пациентите като нея има краткотрайно решение.

„ Да си обезпечат елементарна рецепта преди 1 май, с която ще могат до 6 месеца - в периода на нейната годност, да получават медикаментите си. Електронната система дава доста повече принадлежности за фармацевтичната грижа. Например, те ще имат достъп до данни и да се срещат с избрани специфики на пациента, да вземем за пример бъбречната функционалност “, изясни магистър-фармацевтът Саад Алуани.

Лекари поддържат концепцията, само че имат и въпроси.

„ Ако са електронни рецептите, по какъв начин примерно ще стане медикаменти при домашни визити? Ние и събота, и неделя, и нощно време си вървим при пациенти, където електронна рецепта няма по какъв начин да се издаде. За момента единствено ние работим с този програмен продукт, до момента в който експертите не издават такива предписания “, сподели доктор Мирослава Методиева, общопрактикуващ доктор в 8-о ДКЦ в София.

Ако след публичното разискване промяната стане факт - на хартиена бланка ще се предписват единствено хранителни добавки и медикаменти без рецепта, обясниха от здравното министерство.

До момента издадените електронни наставления са над 14 милиона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР