Харков е един от най-засегнатите градове от войната в Украйна.

...
Харков е един от най-засегнатите градове от войната в Украйна.
Коментари Харесай

Да останеш под снарядите: Семейство се грижи за хората в Харков

Харков е един от най-засегнатите градове от войната в Украйна. Военните дейности към този момент са изгонили близо 60% от популацията. Останали са хората, които не са съумели да се изтеглят в точния момент.

Наред с тях в Харков е избрало да остане и едно семейство, което се грижи за прехраната и подслона на хората там. Семейство, което се зарече, че няма да напусне Харков, макар снарядите над покривите им.

Ден след ден градът се разрушава пред очите им. Могат да избягат, само че не желаят. Духовник и неговото четиричленно семейство, което е избрало да оказва помощ във времето на война.

Александра, която през днешния ден е в София, само че преди 7 години е живяла в Харков, ги познава от преди войната.

" В Харков имам ужасно доста другари. За страдание не съумяваме да се чуем доста, тъй като те са ужасно ангажирани сега ", споделя тя.



От мрачно до мрачно - пазарят, готвят, разнасят храна, настаняват хора в църквата.

Българска национална телевизия: Къде се намирате сега?

" Това е складът ни, това са артикули от първа нужда, тук ги съхраняваме, купуваме ги и ги караме на хората. Хора, които са останали сами, инвалиди или многодетни фамилии. Хляб, всичко това, купуваме и разнасяме на хората, както и на такива, които са попаднали тук-там където се стреля, където няма супермаркети и не могат да намерят артикули там. Това е храна приготвена за армията, в тези съдове и количества готвим и оказваме помощ на армията ", споделя Фалий Сергей.



От къде да купят артикули става все по-труден въпрос. По-голяма част от магазините са бомбардирани. Някои - като този, са наводнени. И полупразни.

" Много е мъчно да се каже през днешния ден да вземем за пример какъв брой супермаркета работят, тъй като част от тях са разпродали стоката си и затварят ", сподели Фалий Сергей.

" Движим се в обстановка на непрестанен смог над града от пожари. Утрото стартира с пушек, който пречи да се види надалече, в града непрестанно горят огньове, всичко се покрива с пепел ", споделя Фалий Слава.



" Очакваме, че скоро ще имаме сериозен проблем с бензина, тъй като през последните три дни бомбардират нашите нефтени бази ", споделя Фалий Сергей.



Пасторът Фалий Виталий споделя:

" Сега влизаме в бункера, тук няма хора, донесли сме си столове, на тях също спим.Страната ни е толкоз разрушена, че имаме потребност от всичко- медикаменти, памперси, облекла, обикновени артикули за хранене, за децата - хумана. Има хора, които нямат нищо, нито ток, нито газ, нито отопление. И въпреки всичко това, което ни се случва е Божие знамение. Около нас паднаха седем снаряда и нито един не се е взриви. Всичко към нас е разрушено, а ние не сме наранени ".



За 33 денонощия всеки от тях е спал по-малко от 100 часа. Но и тази сметка я вършим ние. Не те.

" Няма различен метод, по който бихме могли да постъпим. Длъжни сме последни да си тръгнем ", споделя пасторът.

И вместо ние на тях, те нас дават вяра.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР