Харков е един от най-красивите градове в Източна Европа. Със

...
Харков е един от най-красивите градове в Източна Европа. Със
Коментари Харесай

„Ако падне Харков, пада Украйна”

Харков е един от най-красивите градове в Източна Европа. Със собствен личен темп, дух, живот. В града има десетки висши образователни заведения и хиляди студенти от целия свят. От две седмици насам обаче небето над града почерня. Защото е война.

Екип на Би Би Си беседва с украински бойци, които се борят против съветския завоевател, с цел да опазят околните си, земята си, свободата си. „ Ако падне Харков, пада цяла Украйна”, споделя 36-годишният Евгений, част от разследващо звено. В Харков не са сюрпризирани от съветската експанзия. „ От 2014 година знаехме, че ще дойдат. Може би след година, 10 или хиляда – само че знаехме, че ще дойдат”, споделя още той.

Украинските бойци на фронта споделят, че дните към този момент им се сливат поради непрестанните съветски офанзиви. Русия нахлу в Украйна на 24 февруари и Харков е една от целите на нашественика. „ Първата жертва на войната е времето. Попитайте младия боец на фронта по кое време се е случило нападението, или старата дама в болничното легло по кое време домът ѝ е бил опустошен. Те ви гледат комплицирано. Беше ли преди 24 часа, или пък преди 48? Дните станаха едно”.

А по какъв начин се бият руснаците, пита репортерът. „ Те се бият като глупави животни “, дава отговор украински боец. „ Те се бият, като че ли е 1941 година – нямат маневреност, просто идват на фронта и това е всичко. Имат доста хора, доста танкове, доста транспортни средства, само че ние се бием за нашата земя, за нашите фамилии. Няма значение по какъв начин се бият руснаците, тъй като ние се борим като лъвове и те няма да победят ".

Украинците се борят безстрашно, само че и техните благоприятни условия не са безгранични. Затова те молят НАТО за зона, неразрешена за полети. Този апел е отправян непрекъснато – от президента Зеленски до бойците на фронта. Те се нуждаят от помощ от западните съдружници. НАТО обаче съобщи, че не може да затвори небето над Украйна, тъй като това би означавало Трета международна война. Ако съветски изтребител наруши въздушното пространство, то би трябвало да бъде свален. Украйна продължава да се съпротивлява. Въпросът е докога.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР