Хари ХараламбиевИдат избори за кметове и общински съветници. В мен

...
Хари ХараламбиевИдат избори за кметове и общински съветници. В мен
Коментари Харесай

Идат избори -да бъдем будни!

Хари Хараламбиев

Идат избори за кметове и общински съветници. В мен те възбудиха размишления за демокрацията, определяна като субстанция на духа.

Литературният нобелист Уинстън Чърчил, разсъждавайки върху нея е стигнал до извода, че „ Демокрацията е най-лошата държавна форма като се изключи всички останали ”.
Поданикът на изящната книжовност Бърнард Шоу е стигнал до други прозрения: „ Демокрацията е гаранция, че няма да получите по-добро ръководство, в сравнение с заслужавате ”.
Мислейки за „ субстанцията на духа ”, ще кажа: Демокрацията не може да бъде подарена. Тя би трябвало да бъде завоювана, би трябвало да бъде мечтана. А с цел да бъде мечтана, належащо е да се знае какво съставлява.

Демократичните правила, върху които е построено обществото ни, разрешават на всеки пълновръстен жител да взе участие в националните и локални избори, да се кандидатира било за депутат, било за кмет или общински консултант. Това е негово иманентно право.

След като са известни претендентите за кметове и общински съветници, перото ми е изкушено. Именно то роди актуалните редове.

Кандидат кметовете, правно наложително е

преди да заговорят в бъдеще време, да приказват в настоящо

Пред гласоподавателите да показват трудовите си биографии; да отговорят какъв е бил приносът им до през днешния ден, с цел да бъде Пазарджик с европейска физиономия. Да отговорят с какво са съдействали той да стане по-уютен, по-красив, а за какво не и по-мъдър?
И още: Притежават ли дарбата да бъдат достоверни, надълбоко истинни? В положение ли са да опровергаят робуващата теза, че живеем във време на национална амнезия? Ще се предпазят ли от завистта, която подържа подозренията живи, даже при очевидните обстоятелства?

При срещите с гласоподавателите ще имат ли доблестта да отдадат дължимото на Тодор Попов за стремежа му към хубостта и хармонията на нашия живот?

Познавайки го не от през вчерашния ден, ще кажа: До през днешния ден не е злепоставил, а е огласявал истината за стореното. Следва своя път. Чужд му е компромисът във връзка с това, което го вълнува и тревожи.

Съзнанието ми е пронизано и за претендент общинските съветници.

Аз ще гласоподавам за тези, които ненатрапват истината за себе си. За тези, които са способни да възбудят сетивата на жителите, които имат сензитивност, въображение и прозорливост. Мечтая за съветници духовно извисени, четящи.

От опит зная, че гласоподавателят желае да бъде в разговор със съветника, който да е на висотата на значимото във всичко, на всички места. Защото няма по-досадно нещо от среща с хора, на които няма какво и по какъв начин да се каже.

Ще поддържа за съветници тези, за които силата е подбудена от обич. И когато поддържат връзка с хората да държат сметка за морала на словото, да се защищават от несъразмерната му приложимост.

И претендент кметовете, и претендент общинските съветници би трябвало да се защищават от безсмислието на самоуверено изречени, лишени от идейно температурни думи.

Задължени са да помнят казаното от популярния Ърнест Хемингуей: „ Не е належащо да харесваш съперника си. Достатъчно е единствено да не злословиш срещу него, тъй като това е демонстрация на липса на просветеност, на неприятен усет и на образование ”.

Тези, които желаят да населяват високата постройка, длъжни са да завоюват доверието на хората. С мислите и делата си да изтръгнат признанието на нашия съгражданин: „ Аз съм българин, единствено с помощта на този популярен град Пазарджик ”.

Идат избори. Да бъдем будни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР