Характерът на съвременния въздушен бой се определя от най-новите реактивни

...
Характерът на съвременния въздушен бой се определя от най-новите реактивни
Коментари Харесай

TNI: Най-добрите изтребители в света са на въоръжение в Русия и САЩ

Характерът на актуалния въздушен пердах се дефинира от най-новите реактивни изтребители, написа. В същото време най-страхотните и мощни самолети в света са в употреба в армиите на Русия и Съединените щати. 

Бойната авиация стана ключът към триумфа в борбите през Втората международна война. Японската офанзива против Пърл Харбър беше може би първата проява на преимуществото на изтребителната авиация в актуалната война.
Разбира се, не всички бойци са основани равни. Стелт, скорост, оръжия и авионика се разграничават доста сред самолетите. 

Нека да разгледаме американски и съветски изтребители, които заемат водеща позиция в своя клас. От американска страна това ще бъдат F-35, F-22, F-15EX и Block III F/A18 Super Hornet, а от съветска – Су-35, Су-57, МиГ-29 и МиГ-35.

Изтребител F-22 на Военновъздушни сили на Съединени американски щати

F-22 Raptor влезе в употреба преди повече от 20 години, трансформирайки се в първия изтребител от пето потомство в света. Raptor беше първият аероплан, който съчетава супер маневреност, стелт и ултра огромен обхват. Най-важната характерност на F-22 безспорно е способността му да остане незабележим за вражеските самолети, което се обезпечава от дребното напречно сечение и двойните мотори с вектор на тягата.

F-35 Lightning II

F-35 Lightning II е най-новият американски изтребител от пето потомство. Комбинацията от скорост, стелт и мощни оръжия значи, че това е един от самолетите с най-голямо търсене в целия свят. Днес има повече F-35, в сравнение с всички други стелт самолети взети дружно.

Повече от 900 от тези машини бяха изнесени. Причината F-35 да е толкоз известен по света е неговата еластичност. Lightning II може да организира разузнаване, наблюдаване и електронна война. И прави всичко това по-добре от други самолети в своя клас.

 

F-15EX

Lightning II се счита от мнозина за най-хубавия от най-хубавите, само че не е най-скъпият войник в американския лист. Ценовата преднина принадлежи на F-15EX, чието произвеждане коства към 94 милиона $ на численост. Но изключителните характерности на Eagle II оправдават високата му цена. Тази година самолетът потвърди способността си да носи и изстрелва до 12 ракети въздух-въздух по време на полет. Той е в положение да вдигне във въздуха до 13,6 тона муниции, тъй че неслучайно го назовават небесен бомбоносител.

F/A-18 Block III

Най-новият американски аероплан, който с право може да се назова един от най-хубавите изтребители в света, е най-новата версия на Super Hornet. F/A-18 Block III е с повече от 20 % по-голям от предходните версии. Но с помощта на нарасналото бойно натоварване, стелт характерности и обсег, този аероплан се трансформира в основата на военноморската авиация на Съединени американски щати. Модернизираният вид разполага и с адаптивен 10x19-инчов сензорен екран, което е доста доста и потребно усъвършенстване за водачите. Благодарение на този съвременен екран, водачът може да обработва информация благодарение на обвързван в мрежа бордови компютър. Неговата мощ на обработка е 17 пъти по-висока от предходните разновидности.
Русия също има четири солидни изтребителя в своя авиационен боеприпас. 


Многоцелеви изтребител от пето потомство Су-57

Но сега единствено един аероплан от пето потомство лети като част от военно-космическите сили. Су-57 има доста усъвършенствания, които го отличават от предшествениците му от руската ера. Изтребителят може да доближи скорости от Mach два, което значи, че лети по-бързо от F-35 Lightning II.

Въпреки превъзходната си скорост, Су-57 има съществени градивни дефекти. Например, той не е толкоз стелт, колкото американските изтребители от пето потомство.

Су-57 е единственият съветски изтребител от пето потомство и Москва употребява доста повече самолети от четвърто потомство по време на военната си интервенция в Украйна.



Су-35

Су-35 е създаден в Съветския съюз по време на Студената война като противотежест на американските изтребители F-14 и F-15. Той се задвижва от два байпасни турбореактивни мотора AL-31F 117S и може да доближи скорости над 2,25 Маха, което подхожда на скоростта на Raptor и доста надвишава скоростта на Lightning II. Освен това Су-35 има мощно оръжие въздух-земя.



МиГ-29

МиГ-29 на конструкторското бюро Микоян е основан като многоцелеви изтребител. Това е аероплан, който носи забележителен потребен товар с тегло съвсем четири тона, в това число управляеми ракети R-27, R-73 и R-60.


МиГ-35

Русия счита своя изтребител МиГ-35 за аероплан от потомство 4+++. Тя го сподели за първи път през 2007 година, като го назова правоприемник на МиГ-29. Този аероплан има дейна радиолокационна система с електронно сканиране, създадена от конструкторското бюро Микоян, което му дава редица преимущества пред по-старите руски самолети.

МиГ-35 носи разнороден потребен товар, състоящ се от управляеми и неуправляеми ракети и бомби. Сред тях са противокорабни ракети Х-31А, противорадиолокационни ракети Х-31П, ракети въздух-земя Х-29ТЕ и регулируеми бомби КАБ-500Кр с телевизионна глава за самонасочване. На хартия това е доста респектираща машина, само че Москва не съумя да ги изнесе и Русия остава единствената страна, където МиГ-35 е на въоръжение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР