Хапчетата против разгонване за котки са друга възможност за собствениците

...
Хапчетата против разгонване за котки са друга възможност за собствениците
Коментари Харесай

Хапчета против разгонване при котките - ползи и вреди

Хапчетата срещу разгонване за котки са друга опция за притежателите на домашни любимци, които желаят да попречат на своите котешки другари да се развъждат. Тези хапчета съдържат хормони, които пречат на репродуктивния цикъл на котките, което прави по-малко евентуално те да забременеят.

Както всяко лекарство, хапчетата срещу разгонване при котките имат както изгоди, по този начин и вреди.

Ползи от хапчетата срещу разгонване при котките

Удобство

Хапчетата срещу разгонване могат да бъдат комфортна алтернатива за притежателите на домашни любимци, които желаят да предотвратят размножаването на котката си, без да е нужна интервенция за кастрация на котката. Хапчетата могат да се ползват вкъщи и не изискват упойка или пътешестване до ветеринар.

Достъпност

Хапчетата срещу разгонване могат да бъдат по-достъпна алтернатива от обичайните интервенции за стерилизиране и кастрация. Това може да ги направи по-достъпна алтернатива за притежателите на домашни любимци, които може да нямат ресурсите да платят за по-обширна процедура.

Временно

За разлика от стерилизацията и кастрацията, хапчетата срещу разгонване обезпечават краткотрайно решение. Това значи, че притежателите на домашни любимци могат да спрат използването на хапчетата, когато са подготвени за дребни котенца. Това може да бъде потребно за развъдчици на котки, които желаят да управляват времето на размножителния цикъл на котката си.

Вреди от хапчета срещу разгонване при котките

 Котка

Здравословни опасности

Както всяко лекарство, хапчетата срещу разгонване идват с евентуални опасности за здравето. Някои котки могат да получат странични резултати, като наддаване на тегло, промени в държанието и други затруднения. В допълнение, дълготрайната приложимост на хапчета срещу разгонване може да усили риска от някои типове рак и други здравословни проблеми.

Неефективност

Хапчетата срещу разгонване не са 100% ефикасни за попречване на котешка бременност. Котките към момента могат да забременеят, до момента в който одобряват хапчетата, изключително в случай че хапчетата не се ползват вярно. Това може да докара до непредвидени котила и да анулира изгодите от хапчетата.

Етични проблеми

Някои фенове на котките настояват, че тези хапчета може да са форма на химическа кастрация, което повдига въпроси по отношение на благосъстоянието и автономността на животното. Освен това някои се тормозят, че краткотрайният темперамент на хапчетата може да докара до по-безотговорни практики за отглеждане, защото притежателите на домашни любимци може да не подхващат нужните стъпки за попречване на нежелани котила в бъдеще.

Важно е да запомните, че до момента в който хапчетата срещу разгонване при котките могат да бъдат потребен инструмент за понижаване на свръхпопулацията на домашни любимци, те не са сурогат на виновното владеене на домашни любимци, в това число стерилизиране и кастрация. Освен това притежателите на домашни любимци би трябвало да са наясно, че хапчетата срещу разгонване не са 100% ефикасни и би трябвало да подхващат други ограничения за попречване на нежелани котила.

Вижте още:

- Инжекции срещу разгонване при котките;

- Кастрация на котката;

- Колко постоянно се разгонват котките

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР