Хаотична, опияняваща, огромна, бедна, колоритна, плашеща, завладяваща, мръсна, пищна, фантастична

...
Хаотична, опияняваща, огромна, бедна, колоритна, плашеща, завладяваща, мръсна, пищна, фантастична
Коментари Харесай

Индия за първи път - какво трябва да знаем, преди да посетим страната

Хаотична, опияняваща, голяма, бедна, колоритна, плашеща, завладяваща, мръсна, обилна, фантастична и разнообразна. Индия е всичко това и доста повече.

Нейните езици и култури, храни и аромати, облекла и религии зашеметяват всеки, който за първи път се допре до нея. Защото Индия е широко благосъстояние от прелестни места, пикантна кухня и необикновени обичаи.

Ако сме решили да се отправим за първи път към далечна страна, добре е авансово да разберем какво да чакаме на място.

Подготовката

Независимо какви тъкмо са самолетните ни билети (дори и да са електронни), целесъобразно е авансово да ги разпечатаме. Причината е, че във всеки миг и на всяко място на летището може да изискат да ги покажем.

Важно е да имаме в наличност няколко цветни фотоси, защото те ще ни бъдат нужни освен за приемане на виза на границата, само че за пазаруване на СИМ карти, телефони, USB модеми и така нататък в страната. Препоръчително е визата ни също да бъде разпечатана на книжен притежател.

Ако имаме място в куфара, чудесна концепция е да носим със себе си национални сувенири (розова вода, магнитче и т.н.) или типични за страната ни лакомства, с цел да подарим на локалните хора, с които се срещаме в Индия. Със сигурност те ще го оценят и доста ще се зарадват.

Дрехите

Тъй като в Индия е доста горещо, ще се усещаме доста по-комфортно, в случай че носим необятни и светли облекла от естествени материи - памук, лен, коприна. Дамите обаче би трябвало да съблюдават избран етикет на обличане - без къси панталони и поли, несъмнено и без дълбоки деколтета.

Да не забравим да си вземем наложителните слънчеви очила, шал или шапка срещу слънце. Памучните чорапи също са съвършен вид и ще са ни от изгода, когато би трябвало да се събуваме, с цел да посетим някой храм.

Интимността

Индийците са малко тесногръди що се отнася до проявата на фамилиарност на обществени места, по тази причина е неприемливо да се целуваме с половинката си на улицата. Целувки и обятия с противоположния пол не се одобряват по никакъв начин добре, въпреки в избрани бизнес среди да се позволяват.

Някои традиции

Ако стоим задоволително време в Индия, с цел да имаме време да завържем другарства, би трябвало да имам поради една доста значима детайлност: не трябва да сме точни, тъй като това е демонстрация на неприятен усет. Ако ни поканят на среща или на посетители, възпитано е да закъснеем от 15 до 30 минути.

Що се отнася до хиндуистите, не трябва да забравяме, че почитат съвсем всички животни като свещени. Кравата е първостепенна и най-почитаната. Като преродена форма на великата богиня на плодородието, тя съставлява плодовитостта и изобилието.

Затова и в Индия кравите имат доста специфични права. Ако да вземем за пример една крава стои посред пътя, би трябвало да изчакаме, до момента в който тя си откри мястото.

Храната

Автентичната индийска кухня е считана за една от най-великите кулинарни обичаи в света. Тайната й е в премерената приложимост на подправките. Индийските сосове, не безусловно пикантни, се смесват, допълвайки главната съставна част в блюдото - от превъзходните и елементарни вегетариански ястия до гозбите с месо или риба.

Въпреки че при приготвянето на храната индийците употребяват богат набор от принадлежности, по традиция те не употребяват на масата. Смята се, че множеството ястия, като къритата и питките (нан, чапати, роти), имат най-хубав усет, когато се ядат с ръце.

Важно е освен да сме измили ръцете си добре, само че и да се храним единствено и само в дясната. Тази ръка се смята за чиста, по тази причина с нея се храним и допираме божествата в храмовете.

За какво да (не) използваме лявата ръка

В Индия лявата ръка е обвързвана с персоналната хигиена. С нея най-често се обуват и събуват обувките. Нея индийците считат за нещо нечисто. Ето за какво в никакъв случай не би трябвало да я използваме, с цел да предаваме предмет - било то храна или визитна картичка, на различен човек.

Напитките

Индийците обичат и пият в огромни количества " ласи " - техният вид на айрана. Соленото ласи е доста освежаващо и си коства да се опита. Що се отнася до пиенето да вода, тя наложително би трябвало да е бутилирана.

Кога да идем

Както поучават от Posoka, най-подходящо време за пътешестване в Индия е от края на септември до началото на април. С всеки минал ден температурите през април се повишават, като в някои от горещите им щати като Раджастан и Гуджарат доближават до 45 градуса. Успоредно с това стартира и интервала на мусона или дъждовния интервал, който утихва към средата на септември.

Къде да идем

Индия е голяма и прелестни места дебнат отвред. Това са трите места, които не трябва да пропущаме, в случай че сме за първи път в страната.

" Златният триъгълник "

Както постоянно се споделя, това е " крайъгълния камък " на всяко пътешестване до Индия. Маршрутът включва безредния Делхи, столицата на най-пъстрия, пикантен и парещ щат Раджастан - розовият град Джайпур, и Агра - там, където е и изумителният Тадж Махал.

Орча

Градът е учреден през 1501 г.от махараджа Рудра Пратап Сингх, само че до ден сегашен е запазил голяма част от вековната си история. Тогава Орча е бил столица с неповторими архитектурни шедьоври на едно от най-влиятелните и огромни царства в тази част на Индия.

Днес историческите здания - добре съхранените крепости и дворци (между които Радж Махал, Рай Парвен Махал и Джахангир Махал) може да се обходят пешком, с цел да се преглеждат впечатляващи фрески с религиозни подиуми и неповторими архитектурни елементи.

Каджурахо

Градът е фамозен с множеството си чувствени еротични фризове и статуи, в които небесни девици вият телата си във всички пози от Кама Сутра. Докато позите в Кама Сутра са 84, храмовете в Каджурахо са 85 - единият допълнително е отдаден на духовното начало. Според философията на актовите подиуми в Каджурахо, сексът е пътят за освобождение на физическата сила и превръщането й в духовна.

Каджурахо е издигнат по време на династията Чандела (около 1000 г.), само че от всичките 85 храма, през днешния ден са останали единствено 22.

Още Индия има тук. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР