Хаосът, който цари от седмици в „Български пощи”, беше предвиден

...
Хаосът, който цари от седмици в „Български пощи”, беше предвиден
Коментари Харесай

Lupa.bg предвиди хаоса в пощите още преди две години

Хаосът, който царува от седмици в „ Български пощи”, беше очакван от Lupa.bg още преди повече от две години.

Националната пощенска работа на България излага на сериозен риск персоналните данни на милиони свои клиенти, А повода за това е, че компютрите на държавното сдружение се ръководят от остаряла и към този момент неподдържана операционна система – Windows XP.

„ Майкрософт” спря да пуска постоянни актуализации за сигурност за Windows XP през април 2014 година Американската софтуерна компания предизвестява на своя уеб страница, че компютрите, работещи под Windows XP, са незащитени и са „ уязвими за опасности за сигурността и вируси”.

Тази информация наподобява към момента не е стигнала до управлението на държавните пощи. По информация на Lupa.bg остарелият програмен продукт към момента се употребява в хилядите пощенски станции на оператора.



Още на 19 декември 2019 година Lupa.bg предизвести какво може да се случи в държавната поща

Затова не е по никакъв начин чудно, че в средата на април се задейства криптовирус, който заразява компютрите. Според специалиста по осведомителна сигурност Любомир Тулев офанзивата е станала още на 5 април.

Хакерите, които са организирали офанзивата и са заразили с вирус осведомителната система на „ Български пощи “, сега изнудват компанията, с цел да възстановят файловете, разгласи специалистът пред Нова тв.

Той разкри, че заразяването евентуално е станало посредством „ Троянски кон “, който не е бил задействан незабавно - неговата цел е да влезе и да смъкна криптовирус, който криптира всички файлове в мрежата на компанията и тези файлове стават недостъпни. Те не могат да се отварят, до момента в който не получите ключ. Той се продава против откуп, който нормално се заплаща в криптовалути, най-често цената е сред 0,5 до 2-3 биткойна. На десктопа на компютъра се появява черен екран, на който написа: " Заразени сте, би трябвало да платите откуп на даден адрес. "

" Тези файлове не мога да се употребяват, до момента в който жертвата не получи специфичен ключ, който се закупува с криптовалута.

Твърди се, че заразяването е станало посредством получен фишинг имейл от привиден частен правосъден реализатор. Служител на пощите го е отворил на служебния си компютър, който е с операционна система XP, а тя не се поддържа от „ Майкрософт “ от 2014 година “, разясни Тулев.



Остаряла и неподдържана операционна система на компютрите в пощите сътвори величествен проблем

„ От предходната година има нова наклонност на тези хакерски групи - преди те единствено заразяваха, желаеха откуп и даваха ключа, а в този момент, с цел да подтикват компании да си платят откупа, те започнаха да копират сензитивна информация. Тя се продава в тъмния интернет на съперници “. За 2021 година междинната цена на такива откупи е била 170 хиляди $ - по-малките компании заплащат към 10 хиляди $, а най-големият е бил 3,2 млн. $. Според Тулев единствено за 2021 година и единствено една хакерска група, която е съветска и е най-голямата, е направила бизнес за 2,3 милиарда $.

Проблемът с осведомителната система на „ Български пощи “, който продължава към този момент повече от 2 седмици, още не е изцяло решен.

Пощите възвърнаха част от работата, само че не и в цялостен размер. Атаката съумя да блокира и изплащането на пенсиите за Великден.

Вицепремиерът Калина Константинова разгласи скоро, че техниката в сдружението е остаряла, като 44% от компютрите са на 15 години.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР