Хаосът и здравната криза у нас се дължат на едно

...
Хаосът и здравната криза у нас се дължат на едно
Коментари Харесай

Последна спирка: България. Пандемия за употреба

Хаосът и здравната рецесия у нас се дължат на едно доста простичко нещо - някой политик да не стъпи изкривено. Затова имаше толкоз огромна променчивост в ограниченията по време на ръководството на ГЕРБ, да вземем за пример. Спомняме си какво се случи със заповедта за маските навън. Спомняме си по какъв начин властта се огъваше под крясъците на шумни хора с частни ползи. Потенциален електорат. При сходни случаи плъзгането по плоскостта на дивия популизъм е най-лесният излаз.

Тъкмо от тук идва казусът.

Само погледнете какво се случва не просто през последната година, а през последните месеци. И даже дни.

Служебният кабинет, назначен от сегашния държавен глава (и сегашен претендент за президент Румен Радев) най-накрая реши, че би трябвало да направи нещо във връзка с пандемията, до момента в който преди този момент сякаш се придържаше към някакъв пандемичен проект. Мерки в продължение на месеци нямаше. В същото време лечебните заведения се изпълниха, инфектираните с ковид скочиха, а жертвите се усилиха. Ваксинацията буксуваше.

Но тайните теории бяха във възхода си. Споровете пред очите на обществото сред лекарите объркаха хората още повече. И някои политици комфортно яхнаха и тая вълна.

На фона на всичко това внезапно служебният кабинет реши от през вчерашния ден за през днешния ден да наложи една заповед, която в други страни другояче е реалност от месеци. Дори французите, които дават благо и драго за своята liberté стачкуваха против “отнетите” им свободи и схванаха, че различен метод няма.

Е, у нас има.

България е все по този начин на дъното и не е изненада, че и във връзка с пандемията от COVID-19 не се оправяме по никакъв начин добре. Последни сме по имунизация и сме първи по смъртност. Но сме явно най-компетентни по медицински въпроси.

След заповедта на здравното министерство избухнаха и митинги на хора, борещи се против фашизма и противоепидемичните ограничения, лишили ги от човешките им права. Протестът бе проведен от политическа партия, която има и собствен претендент за президент - “Възраждане” и Костадин Костадинов. На него се появиха и представители на други обединения като Мая Манолова от “Изправи се. БГ! Ние идваме!”. Днес и някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов употребява мотива да се упражни по тематиката за следващ път и да подлага на критика служебния кабинет и Румен Радев. От телевизионния ефир пък предизборните диспути дават естрада на всевъзможни Коронавирус конспиратори да изложат ненаучните си разбирания пред целокупното население.

Има разлика сред независимост и свободия. Границата е тънка. Но у нас тя е премината. Критично мислене няма, а вместо това - подозрения поради статуси в обществените мрежи и публикации в уеб сайтове със противоречива меродавност. Продължаваме да сме последни по имунизация. Първи по смъртност. С най-високо съмнение към институциите. Но има 80% неимунизиран електорат за печелене. Ако оцелее до 14-ти ноември.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР