ХАНОЙ, Виетнам (АП) — Екстремен метеорологичен феномен, известен като дзуд,

...
ХАНОЙ, Виетнам (АП) — Екстремен метеорологичен феномен, известен като дзуд,
Коментари Харесай

Обилните снегове и сушата от смъртоносния „дзуд“ убиха повече от 7 милиона глави добитък в Монголия

ХАНОЙ, Виетнам (АП) — Екстремен метеорологичен феномен, прочут като дзуд, умъртви повече от 7,1 милиона животни в Монголия тази година година повече от една десета от цялото животновъдно стопанство в страната, застрашавайки поминъка и бита на пастирите.

Дзудите са композиция от многогодишни засушавания и тежки, снежни зими и те стават все по-сурови и по-чести заради изменението на климата. Те са най-свързани с Монголия, само че се срещат и в други елементи на Централна Азия.

Много смъртни случаи, изключително измежду недохранените женски животни и техните дребни, се случват напролет, която е сезонът на раждането.

Стадството е централно за стопанската система и културата на Монголия — способства за 80% от селскостопанската си продукция и 11% от Брутният вътрешен продукт.

На монголски думата dzud значи злополучие. Дзудите се появяват, когато извънредно мощните снегове предизвикват непроницаеми пластове сняг и лед да покрият големите пасища на Монголия, тъй че животните не могат да пасат и умират от гла...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР