Хамстерите са не само сладки малки домашни любимци, но и

...
Хамстерите са не само сладки малки домашни любимци, но и
Коментари Харесай

Чести заболявания при хамстерите

Хамстерите са освен сладки дребни домашни любимци, само че и прекомерно непретенциозни откъм условия животни, поради което са толкоз търсени за домашно развъждане.

Те обаче постоянно боледуват, в случай че не се отглеждат вярно и тогава се нуждаят от бързата реакция на стопанина, с цел да се предотврати съдбовен край, който при дребните животни идва прекомерно бързо.

Хамстерите имат бърз метаболизъм и признаците при здравно неразположение се появяват бързо. Могат да се следят заспалост и незаинтересованост, липса на вкус, опадване на козината, приключване на секрет от очите и носа, запек или разстройство, раздразнителност или експанзия, нараснала температура. Всичко това постанова бърза интервенция на експерт за определяне на болестта и лекуването му.

Храносмилателни болести

- Мократа болест на опашката предизвиква диария при домашния любим. Това заболяване може да бъде съдбовно, в случай че не се овладее до 2 дни. Причината е неприятна диета, стрес или бактерии. Болестта е заразна;

- Стомашно-чревни болести - признакът е диария, а тя се предизвиква от неприятна храна;

- Косми в стомаха - получават се от непрекъснато поддържане на козината от досада. Животното отслабва и има запек. Нуждае се от консултация със експерт.

Коризата

Това заболяване се среща постоянно и при котките. Причинява се от 3 вируса, заразяващи дихателните пътища и носа. Може да премине в пневмония, по тази причина животното се нуждае от антибиотици.

Пълни скули

 Хамстер Снимка: metalboy25/pixabay.com

Хамстерът обича да цялостни скулите си с храна и да я съхранява. Често обаче не съумява да изпразни мястото и скулите му остават непрекъснато цялостни. Това положение се получава вследствие на възпалени и залепени торбички на бузите. Лечението на хамстера се назначава от експерт.

Конюнктивит

Малките пухчовци постоянно страдат от очни болести, а конюнктивитът е най-често срещан и се предизвиква от авитаминоза, алергия или стоене на течение. Очите на мъничето се зачервяват и изпускат секрет. Лекува се бързо, в случай че се вземат ограничения в точния момент.

Паразити

Домашните хамстери могат да бъдат нападнати от кърлежи, акари или въшки, могат да се разболеят и от краста. Инсектицидите са лекуването, а тези заболявания по хамстерите са заразни и може да се пренесат и на хората.

Демодекозата и трихофитията са породени също от паразити и нанасят провали на кожата на животното. Противогъбичните препарати лекуват такива проблеми.

Диабет

Диабетът е заболяване, което не отминава и тези гризачи. То редуцира живота до най-много 2 години.

Тумори

Обикновено става въпрос за кожни тумори, които порастват по цялото тяло на животното. Разпространяват се бързо и се постанова оперативното им унищожаване. Това е огромно тестване на гризача.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР