Хамстерите са много мили и сладки животни, които доста хора

...
Хамстерите са много мили и сладки животни, които доста хора
Коментари Харесай

Как да отучим хамстер да хапе?

Хамстерите са доста благи и сладки животни, които много хора си вземат за домашни любимци. Въпреки това тези пухести другари имат много остри зъби и без съмнение могат да ви ухапят, изключително в случай че са уплашени.

Ако хамстерът ви хапе, тогава не трябва да се отчайвате, защото въпреки всичко има метод да се справите с този неприятен табиет на животинките. Като за начало е добре да знаете малко повече за тях.

Как да приучите новия си любим да свикне с вас и да не е толкоз нападателен?

Слагайте си ръкавици, в случай че хамстерът още не е привикнал с вас

Бъдете деликатни и търпеливи, защото въпреки всичко дребните пухести другари може и да са доста сладки, само че и могат много мощно да хапят. Питомеца ви към момента не е привикнал с вас и до момента в който се случи това, той може да усеща във вас заплаха и точно по тази причина да желае да ви ухапе. Казано с други думи, това е негова защитна реакция и по тази причина първоначално е значимо да слагате ръкавици, в случай че сте решили да ги вземете на ръце.

Не вземайте хамстера в ръце през първата седмица в новия му дом

В природата тези дребни животинки имат доста врагове, по тази причина те са са привикнали да виждат заплаха във всичко и всеки, с цел да могат да се защитят. Именно по тази причина е изцяло обикновено да вижда във ваше лице заплаха, до момента в който не свикне с вас.

Бъдете подготвени, че в случай че се опитате да го вземете на ръце през първите няколко дни в новия му дом, то той ще ви захапе мощно. По-добре е да го оставите на мира да свикне с новата конюнктура и клетката си, както и да свикне последователно с вас и това, че няма да го нараните.

Обучавайте го

 Хамстер

Необходимо е хамстерът да е изцяло привикнал с първия стадий на образование. Едва по-късно е допустимо да се премине към втория стадий и по този начин нататък. Така да вземем за пример е значимо да се убедите, че хамстерът ви възприема умерено и не бяга уплашено при опитите ви да го вземете на ръце. Едва тогава можете да го вземете и да му се порадвате, само че единствено за малко, защото въпреки всичко това е огромен стрес за него.

Обучавайте го във вечерните часове

В природата си хамстерът води нощен живот, като точно по тази причина той е и по-активен в тази част на деня. Възползвайте се от това и обучавайте животинката вечерта. Така хамстерът ще е доста по-бодър, а това значи надлежно и че ще възприема по-лесно образованието. Много значимо е и да се занимавате с него регулярно. Старайте се да прекарвате време с него всяка вечер, като по този начин животинката ще свикне по-бързо с вас.

Разговаряйте с хамстера с спокоен и мек глас

Причината за това е, че той има доста тънък слух, като по този начин са кадърен да чува даже и най-тихите звуци. Ако говорите високо или сте доста шумни, то това ще уплаши животното, до момента в който тихата тирада провокира интерес у животното.

Преди да го вземете на ръце, пробвайте да му поговорите малко с спокоен глас. Когато хамстерът запомни, че гласа ви постоянно звучи меко и не викате, то той ще има доста по-голямо предпочитание да пристигна при вас и да ви се довери, разбирайки че не сте заплаха за него. Така няма да има риск хамстерът да ви ухапе.

Запознайте го с вашия мирис

Както и доста други животни, по този начин и гризачите имат много развито подушване. Когато вашият домакински любим свикне с вашата миризма, той ще бъде по-малко внимателен от вас и по-лесно ще ви се довери. За задачата измийте ръцете си преди да се поддържате връзка с хамстера. Така ще отбраните питомеца си от нездравословните микроорганизми, а също така ще премахнете непознатите аромати и той ще усети миризмата единствено на вашата кожа. Опитайте първоначално да подадете постепенно ръката си в клетката му, като бъдете подготвени, че той няма да се довери незабавно.

Ако повтаряте това всяка вечер, ще видите, че скоро хамстерът самичък ще се приближи до вас и ръката ви, стараейки се да изследва новия за него обект. Изчакайте досега, когато се приближи задоволително близо и добре ви подуши. Едва тогава можете да преминете към идната стъпка.

Предложете му някакво лакомство

 Да отучим хамстера да хапе

Когато хамстерът свикне с вашето наличие и сте изпълнили всички предходни стъпки, тогава можете да преминете и към идната, а точно да му предложите нещо вкусно. Не правете внезапни придвижвания, с цел да не изплашите животинката. Трябва да вижда добре лакомството, с цел да не се обърка с ръката ви и да ви ухапе инцидентно. Разбира се, преди този момент би трябвало да сте наясно с какво да храните хамстера.

Внимателно погалете животинката

Когато питомеца ви свикне с вас и стартира да идва към ръката ви без боязън, тогава можете да опитате към този момент и да го погалите, само че въпреки всичко бъдете изключително деликатни първите пъти. В началото можете да го погалите с 1-2 пръсти леко по главичката и в случай че животното не се уплаши, тогава можете да го погалите с цяла длан.

Вземете хамстера деликатно в ръце

Когато забележите, че любимеца ви към този момент се усеща удобно и не се плаши, нито от ръката ви, нито че го галите, тогава можете да опитате да го вземете деликатно в ръце. За задачата просто опънете дланта си и изчакайте, до момента в който хамстерът самичък не се качи на нея.

Общувате постоянно с любимеца си

Когато хамстерът към този момент е привикнал с вас и не ви хапе, то това не значи, че би трябвало да спрете да поддържате връзка с него. Регулярността е доста значима, защото животинката може да отвикне от вас и да стартира още веднъж да ви хапе.

Бъдете деликатни и спазвайте всички насоки, които ви дадохме. Така доста елементарно ще можете да отучите хамстера да хапе и да ви се доверява. И не забравяйте да изключите всички от фамилията в този развой, като е изключително значимо да обясните внимателно на децата си, че е доста значимо да съблюдават тези правила, с цел да не ги ухапе животинката.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР