Хамстерите са гризачи, които се размножават скоростно. Едни от най-често

...
Хамстерите са гризачи, които се размножават скоростно. Едни от най-често
Коментари Харесай

Размножаване при хамстерите

Хамстерите са гризачи, които се развъждат скоростно. Едни от най-често желаните домашни любимци са и едни от най-бързите, що се отнася до любовни милувки и сдобиването с потомство.

Един хамстер, без значение от пола, доближава до полова зрялост откакто навърши 2 месеца. При някои животинки това настава малко по-късно, към 90-тия ден на развиване. След като това стане, те на процедура могат да се развъждат целогодишно.

Чифтосването при хамстерите има някои особености. Ако мъжкият и женският са живели дружно преди постигане на полова зрялост, откакто се чифтосат наложително би трябвало да ги разделите. Когато те не се познават авансово, ще се появят избрани спънки. Твърде евентуално е да проявят експанзия един към различен. За да се справите, най-добре пуснете женския хамстер при мъжкия, а не противоположното. Причината е, че женският пази територията си и в случай че пуснете при нея мъжки, тя сигурно ще се отбранява и ще атакува.

Ако хамстерите не се чифтосат от първия път, пробвайте още веднъж след 24 часа. Най-добре е да изваждате и слагате гризачите с кожени ръкавици. Така ще избегнете риска хамстерът да ви ухапе.

Съвкуплението на хамстерите продължава от 15 минути до час. Когато животните изгубят интерес, би трябвало да ги разделите.

 Размножаване при хамстерите

Първите признаци на бременност при женският хамстер се познават още в самото начало. Коремът нараства встрани, а млечните папили стават по-розови и наедряват. Промени в апетита рядко се следят.

При хамстерите бременността продължава сред 16 и 20 дни. В частност при златистите хамстери е 15-16 дни, а при хамстерите джуджета – 20-22 дни. В последните дни женската стартира да оформя гнездо, като събира стърготини в единия завършек на клетката. Там складира повече храна от нормално.

Раждането настава през нощта и продължава сред 30 минути и час. Малките нормално са 7-8. При по-възрастните женски човеци, над 1.5 години, те са 10-12 или повече.

Особено значимо е да се знае, че както при доста други гризачи, по този начин и при хамстерите може да се прояви канибализъм при животните. Майката може да изяде дребните още при първата бременност при хамстер, изключително в случай че дребните са постоянно пипани. Самата майка също не обича да я пипат, най-много през първата седмица.

Най-добре е клетката на майката да е затъмнена. Добре концепция е да се облепи с вестници. В първите дни след раждането храната на хамстерите се поставя с ръкавица или щипка - тя не би трябвало да вижда непосредствено вашата ръка, с цел да остане спокойна и фокусирана върху дребните.

По принцип майката храни дребните до третата седмица на развиването. Те обаче стартират да ядат от храната в гнездото доста рано. Малките са изцяло независими сред 35-тия и 40-тия си ден на развиване.

След като дребните станат независими, те се отделят от майката. Не са редки случаите, в които след този интервал тя стартира да демонстрира експанзия към тях. Десет дни по-късно тя още веднъж е подготвена да забременее. Разгонва се на всеки 4-5 дни.

Ако имате хамстери – внимавайте. Ако разплодът не се ограничи, единствено за една година потомството единствено на една двойка може да доближи до 300 бройки.

Разберете също по този начин кои са потребните храни за хамстери и по какъв начин хамстерът да свикне с вас.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР