Хамстерите не са от животните, които боледуват твърде често, но

...
Хамстерите не са от животните, които боледуват твърде често, но
Коментари Харесай

От какви заболявания страдат най-често хамстерите?

Хамстерите не са от животните, които боледуват прекомерно постоянно, само че въпреки всичко, като всяко животно от време на време могат да имат здравословни проблеми. Най-честите болести при хамстерите нормално засягат кожата, храносмилателната система или дихателните им пътища.

Когато един хамстер е болен, той не яде и не е деен. Козината му може да е има неприветлив тип или да пада, може да киха, да има хрипове, да има хрема или секрет от очите.

Хамстер с някой от тези признаци би трябвало незабавно да бъде заведен на ветеринарен доктор. Ще разгледаме кои са най-честите болести при хамстерите и техните признаци.

Кожни болести при хамстерите и циреи

Честите аргументи за кожни болести при хамстерите са акари и трихофития, а също по този начин могат да развият алергии и кожни инфекции. Ветеринарният доктор може да диагностицира казуса посредством специфични способи. Някои типове талаш, като да вземем за пример от кедър, могат да причинят алергии или да раздразнят кожата на хамстера. Дори и да не употребявате кедрови стърготини, би трябвало да промените постелката на хамстера, която употребявате, с цел да видите дали ще помогне за решаването на казуса.

Хамстерите също могат да развият циреи от релативно дребни порязвания или други пострадвания по кожата. Абсцесът е джоб на зараза под кожата, който се цялостни с гной. Подозирайте цирей, в случай че хамстерът има твърда, мъчителна бучка по тялото или вътре в устата си в региона на торбичката на бузата. Ветеринарният доктор би трябвало да дренира и промие цирея и да предпише антибиотици за лекуване на инфекцията.

Опадане на козината при хамстерите

Загубата на четина при хамстерите поражда по доста аргументи. Някои хамстери развиват плешиви петна от честото търкане в кафези или хранилки. Някои се дъвчат от други хамстери. Някои инфекции могат да причинят опадане на козината на петна. Загубата на четина на хамстера може също да е симптом на надбъбречни тумори, непълнота на щитовидната жлеза и хронично бъбречно заболяване. Говорете с вашия ветеринарен доктор, с цел да видите какво може да се направи за диагностициране и лекуване на казуса.

Миризливи жлези при хамстерите

 Болести при сибирските хамстери Снимка: 3111/pixabay.com

Понякога миризливите жлези на хамстера, които се намират над хълбоците при сирийските хамстери и в средата на корема при джуджетата, наподобяват мазни или обезцветени, само че това може да е техният естествен тип. Тези жлези обаче могат да развият тумори, тъй че в случай че мислите, че външният им тип се е трансформирал, добра концепция е да заведете хамстера на ветеринар.

Храносмилателни проблеми при хамстерите

Бактериалните инфекции, стресът и диетичните проблеми са измежду източниците на храносмилателни проблеми при хамстерите. Резултатите са диария при хамстера и положение, наречено мокра опашка.

Мократа опашка е по-научно известна като пролиферативен илеит или районен ентерит. Това е мощно заразно и постоянно срещано при млади хамстери, които преди малко са били отбити. Дългокосместите хамстери са изключително податливи на болестта. Признаците за мокра опашка са мокра зона в региона на опашката от диария, безучастие, неприятен вкус и неподдържана четина. Хамстер с тези признаци би трябвало неотложно да бъде заведен на ветеринарен доктор. Хамстерите с мокра опашка могат да умрат ненадейно.

Диарията може да бъде резултат от редица инфекции или лекуване с избрани антибиотици. Диарията поражда и от промени в диетата, като ястие на прекалено много храни с високо наличие на вода, като плодове и зеленчуци. Антибиотиците, които могат да бъдат токсични за хамстерите, включват пеницилин, еритромицин и линкомицин.

Хамстерите с диария могат бързо да се дехидратират, тъй че е значимо да пият доста вода. Спрете да давате пресни храни и не ги предлагайте още веднъж, до момента в който изпражненията не се възстановяват. Хамстер с диария би трябвало да бъде заведен на ветеринарен доктор, в случай че положението не се позволи бързо.

Респираторни инфекции при хамстерите

Болен хамстер, който киха, има хрипове или хрема или секрет от очите, евентуално има някаква респираторна зараза. Хамстерите могат да се заразят с пневмония от хора, тъй че е значимо да не ги излагате на заболели хора. Хамстер, който демонстрира други признаци на заболяване, като загуба на вкус или безучастие, би трябвало неотложно да бъде прегледан от ветеринарен доктор. Състоянието може да се диагностицира посредством проучване на секрет от носа или очите.

Диабет при хамстерите

 Чести заболявания при хамстерите

Диабетът е различен постоянно срещан проблем при хамстерите. Диабетът поражда, когато тялото не създава задоволително инсулин или тялото не е в положение да го употребява вярно. Хамстерите джуджета са изключително податливи на болестта. Честите признаци на диабет са несъразмерна жадност и уриниране, макар че тези признаци могат да бъдат и знаци за бъбречно заболяване или зараза на пикочния мехур. Ако вашият хамстер демонстрира тези признаци, би трябвало да бъде прегледан от ветеринарен доктор за диагностика. Диабетът при хамстерите постоянно е обвързван със затлъстяването, тъй че е добра концепция да не позволявате на хамстера да дебелее. Ограничете достъпа до храни с високо наличие на мазнини като слънчогледови семки, както и до плодове и зеленчуци с високо наличие на захар.

Проблеми със зъбите на хамстерите

Без подобаваща грижа или достъп до материал за дъвчене хамстерите могат да развият проблеми със зъбите. Зъбите на хамстера порастват през целия живот на животното и би трябвало да се износват при дъвчене. Ако това не се случи, зъбите могат да порастват прекомерно дълго, причинявайки циреи. Някои зъби порастват напряко през небцето и в носната празнина. Хамстерите със зъбни проблеми се лигавят постоянно и не ядат доста. Те могат да отслабнат или да развият неприятен мирис. Зъбите би трябвало да бъдат подрязани от ветеринарен доктор и инфекцията да бъде лекувана с антибиотици. След като хамстерът развие проблеми със зъбите, те евентуално би трябвало да се подрязват постоянно до края на живота на хамстера.

Болести на застаряващите хамстери

С придвижване на възрастта хамстерите също могат да развият здравословни проблеми. След като стане на повече от една година, хамстерът може да страда от старешки болести като амилоидоза, при която протеините, създадени от тялото, се отсрочват в черния дроб и бъбреците, както и в други органи; кръвни съсиреци в сърцето; стомашни язви; тумори; и зъбни болести. Повечето от тези болести не могат да бъдат излекувани, само че могат да бъдат ръководени за известно време с поддържащо лекуване. Имайте го поради, когато купувате хамстер.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР