Хамстерът е сред популярните домашни любимци, наред със златната рибка,

...
Хамстерът е сред популярните домашни любимци, наред със златната рибка,
Коментари Харесай

Хамстер

Хамстерът е измежду известните домашни любимци, наред със златната рибка, пухкавите морски свинчета, игривите чинчили. Малкият му размер и симпатичната муцунка го вършат един от най-предпочитаните другари на четири лапи за хората, които нямат задоволително място в жилището си, или са алергични към котки или кучета.

История на хамстера

Хамстерът е бил открит за науката от британския зоолог Джордж Уотърхаус в далечната 1839 година. Сто години преди този момент хамстерът е бил упоменат в теоретичен труд на различен англичанин - биолога Александър Ръсел. По това време учените били учудени, че хамстерът може да складира в бузите си толкоз доста храна, че по размер да надвишава размерите на самия хамстер. Джордж Уотърхаус съумял да хване в Сирия дребен гризач, който доста го заинтригувал. През 1840 година той разгласил описанието на хамстер, като декларирал, че е разкрил нов тип бозайник.

Животинката, хваната от зоолога, била препарирана, и сега към момента е музеен експонат в Природонаучния музей в Лондон. Много европейски учени пътували до Сирия, с цел да заловят новия тип бозайник, само че едвам през 1930 година това станало допустимо. Израелският зоолог от Йерусалимския университет Ахрони съумял да хване няколко хамстера. Те били употребявани за лабораторни опити с животни, свързани с проучвания на странични резултати от нови медикаменти. От 12 хамстера, хванати от Ахрони, оживели пет, и откакто почнали да се чифтосват, за по малко от година се нараснали с над 150 бройки. През 1931 година хамстерите станали част от атракциите в Лондон, а през 1938 година станали известни и в Съединени американски щати. Смята се, че всички хамстери по света произлизат от петте хамстера в лабораторията на Ахрони.

Вънешен тип на хамстера

Хамстерите са разнообразни по мярка и цвят. Те могат да са златисто жълти, бели, шарени, сиви и даже черни на цвят. Особено известни са златен хамстер и мини хамстер. Козината на хамстерите е не доста къса и пухкава. Често козината на хамстерите е с копринен емайл. В доста случаи на гърлото и гърдите хамстерите имат бели петна по козината. Крайниците им постоянно са бели на цвят. Ушите са дребни и кръгли.

Мустачките на хамстера може да са черни или бели на цвят, според от цвета на козината. Най-едрите хамстери доближават до 34 сантиметра дължина. Те са с дълги опашки, които са към 5 сантиметра. Лапите на хамстерите са доста мънички, с добре развити нокти. Очите на хамстер са мънички, тъмни на цвят и с любопитен взор. Повечето хамстери доближават до 10 сантиметра дължина. Всички хамстери имат специфични торбички в бузите си, които им разрешават да събират в тях доста храна.

Грижи за хамстера

 Хамстери ядат

Хамстерът не би трябвало да е изложен на течение, нито на директна слънчева светлина, защото елементарно може да получи безоблачен удар. Хамстерът неприятно понася цигарения пушек, по тази причина не се предлага той да бъде държан в помещение, където се пуши. Дори дете може да се грижи за хамстер, а клетката или аквариумът му заемат напълно малко място в жилището. Това го трансформира в подобаващ домакински любим за апартамент.

Хамстерът живее от година и половина до три години, по тази причина се предлага да се купува животно, което е най-вече на два месеца. Така елементарно може да бъде научено на хигиенични привички и да се социализира.

Хамстерът може да живее в аквариум, само че това не се предлага, защото животното съвсем няма достъп на пресен въздух. Освен това заради високата мокрота болестотворните бактерии се развъждат с огромна скорост в аквариума. Най-добрият вид е хамстерът да бъде в клетка, която е с задоволително малко разстояние сред пръчките, с цел да не може животинката да излезе или да се заклещи.

Добре е клетката да е висока 40 сантиметра и дълга към 60 сантиметра. Тези размери на клетката са подобаващи за един хамстер. Тези животни се усещат добре, когато живеят сами, само че по време на любовния интервал могат да бъдат събирани, в случай че планирате да развъждате хамстери.

За да се усеща любимецът ви добре в клетката си, би трябвало да има задоволително благоприятни условия за развлечения. За тази цел служат елементарни клонки, по които хамстерът пълзи. Подходящи са също по този начин разнообразни лабиринти, трудности, колело, в което хамстерът да влиза и да изразходва силата си.

Подът на клетката на хамстер би трябвало да е застлан със особено покритие за кафези на гризачи. Подходящи са дървени стърготини или специфичен пясък за хамстери. Абсолютно неуместно е във тип на постеля на хамстер да се поставят хартийки, части вестници, части плат и памук. Това може да докара само до гибелта на животното, което ще стартира да яде хартията, плата или памука. Важно кътче в клетката е къщичката на хамстера.

Там той се усеща на несъмнено място и си почива, а също по този начин може да складира предмети, които счита за скъпи. В клетката на хамстера е добре да има дребна дълбока кутийка, цялостна с пясък за тоалетна за гризачи. Хамстерът ще се научи самичък да я употребява още от дребен. В клетката също по този начин би трябвало да има и съдче с вода. хамстерът пие към 50 мл вода дневно. Важно е да се следи във водата да не попадат стърготини.

Когато почиствате клетката на хамстер, което се прави един път на два-три дни, можете да премествате любимеца си за малко в дребна картонена кутия, в която сте пробили дупки, с цел да влиза въздух. Хамстерите не обичат да се къпят, тъй че в случай че не се постанова, не къпете любимеца си. Ноктите на хамстер би трябвало доста деликатно да се изрязват със специфична ножица.

Когато сте наоколо до хамстера си, не би трябвало да вършиме внезапни придвижвания и да ръкомахате, тъй като ще го уплашите доста мощно. Когато хамстерът спи или се е събудил преди малко, не се предлага да се взима в ръце, тъй като може да се уплаши и даже да ви ухапе. Когато се пробвате да го хванете, не би трябвало да го притискате в ъгъла на клетката.

Хранене на Хамстер

Основната храна на хамстерите са твърди зърна - овес, пшеница, просо. Те обичат да гризат разнообразни типове семена и ядки, само че това не е главната храна за хамстери и би трябвало да им бъде давана единствено като лакомство.

 Хамстер в Клетка

Повечето течности хамстерът си обезпечава от потреблението на плодове и зеленчуци за хамстери. Чесънът, лукът, зелето и цитрусовите плодове не се предлагат за хамстер, защото провокират съществени здравословни проблеми.

Кои са плодовете за хамстери? Ябълки, моркови, круши, целина, краставици, цвекло, царевица са подобаващи за хамстер. Понякога на хамстер може да се дадат една или две ягоди или малини. Рядко може да му се дава по едно или две зърна грозде. Хамстерът се храни два пъти на ден - заран и вечер.

Заболявания при Хамстерите

Здравите хамстери са с блестяща четина, блестящи очи, чист нос, а когато го разсъните принудително, не демонстрира нито безпокойствие, нито незаинтересованост. Когато хамстерът е болен, елементарно ще разберете, защото козината му става влажна, а дишането - тежко. Хамстерът става нападателен или не мърда и отхвърля да яде. Тялото му трепери и има стомашно разстройство. Всичко това се дължи на разнообразни болести при хамстерите. В такива случаи се предлага незабавно да потърсите помощта на ветеринарен доктор. Опадване на козината при хамстера и Мокра опашка са чести болести при хамстерите.

Любопитни обстоятелства за Хамстер

Хамстерът се плаши от мощни звуци. Освен това той не може да разграничава дистанциите и по тази причина не би трябвало да бъде оставян нависоко. В такива случаи хамстерите постоянно падат. Хамстерът е благополучен, когато стопанинът му беседва с него с спокоен и спокоен глас. Когато взимате в ръцете си хамстер, би трябвало да го вършиме доста постепенно и деликатно, като го хванете под предните лапички. Хамстерът има потребност от време, с цел да помирише дланта ви и едвам тогава ще стои умерено в нея. Хамстерите мъчно могат да бъдат обучавани на каквото и да е, само че могат да бъдат насочвани да минават през избрани построени за тях тунели благодарение на лакомства за хамстери.

Недостатъци на Хамстер

Хамстерът е доста плахо животинче и при нерешителност може да се опита да ви ухапе, в случай че се намира в ръката ви. Хамстерът може да хапе и в случай че ръката ви мирише на храна. Тъй като животното няма да го направи съзнателно и в двата случая, не се предлага да се стига до физическо принуждение или до викове, защото животинката може да почине от боязън в дословния смисъл. Ако изпуснете хамстера отвън клетката без контрол, той може да прегризе кабел или значими документи, макар че най-вероятно сходно угощение ще приключи съдбовно за животинчето.

Размножаване при хамстерите

Хамстерите могат да се развъждат, откакто и двамата сътрудници навършат три месеца. Бременността при хамстерите трае три седмици. Новородените хамстери са голи и слепи. Те се хранят с млякото на майка си три седмици. Докато кърми, женската би трябвало да се храни пълноценно, като в менюто ѝ да се прибавят сварено яйце, късче сирене или кашкавал.

Преди раждането женския хамстер би трябвало да бъде изместен на място, което е безшумно и със едва осветяване. Ако женската ражда за първи път, тя най-вероятно ще изяде дребните си незабавно след раждането или няколко дни по-късно. Четири седмици откакто се родят, дребните хамстери би трябвало да се отделят от майката, тъй като тя стартира да ги възприема като противници за храната си. Мъжкият не би трябвало да има досег с новородените хамстерчета. За разлика от женската той няма да ги изяде и даже ще оказва помощ за развъждането им, само че още веднъж ще оплоди женската, а това е рисково за здравето ѝ.

Ако към момента нямате подобен домакински любим, само че желаете да си вземете, вижте нашите разгласи и цени за хамстери. Ако пък имате гризач, само че не знаете по какъв начин да го кръстите, вижте забавни имена за хамстери.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР