Хамас засилва набезите си в южната част на Израел, докато

...
Хамас засилва набезите си в южната част на Израел, докато
Коментари Харесай

Иран заплаши Израел и САЩ - готви се да отвори втори фронт във войната

" Хамас " ускорява набезите си в южната част на Израел, до момента в който палестинските милиции на Западния бряг и ливанската организация " Хизбула " влизат в конфликт с израелските сили за сигурност на север. Ситуацията може да докара до разширение на войната на втори фронт, проучват американските специалисти от мозъчния концерн Институт за проучване на войната (ISW).

На 7 октомври " Хамас " предприе изненадваща сухопътна и въздушна офанзива против Израел, която включваше изпращане на стотици бойци в страната, с цел да нападат околните гранични постове, военни обекти и жилищни региони. В отговор Тел Авив прави към този момент няколко дни въздушни удари в Ивицата Газа, следена точно от " Хамас ". В това време иранската " Ос на съпротивата " обаче се причислява към интервенцията на " Хамас ".

Вчера бойното крило на " Хамас " (терористите имат и обществено крило - бел. ред.) - бригадата " Ал Касам " - предприе нахлуване против израелския град Рахат, който се намира на към 30 км източно от Газа. " Ал Касам " също по този начин изстреля ракети към израелска територия, в това число към Йерусалим, а " Хамас " прикани хората в града да атакуват израелци и да застанат отпред на така наречен опозиция.

Палестинските милиции пък направиха през вчерашния ден набези против израелци на Западния бряг в отговор на апелите на " Леговището на лъвовете " (TLD). Това е милиция на Западния бряг (другата палестинска територия в Израел), за която " Израел Хайом " твърди, че получава финансиране от " Хамас ".

Израелските сили за защита (IDF) нанесоха въздушни удари по повече от 500 позиции на " Хамас " и " Палестинския ислямски джихад " (PIJ), в това число по оперативния щаб в Газа. Израелският министър на защитата Йоав Галант изиска " цялостна блокада " на Газа, която отряза над два милиона души от електричество, храна, вода и гориво. Израел активизира 300 000 военни резервисти за 48 часа в очакване на огромно навлизане в Газа.

Членовете на " Оста на съпротивата " насочат закани, които могат да доведат до разширение на войната сред Израел и палестинските милиции в района, проучва ISW, като показва думите на представителя на Министерството на външните работи на Иран Насер Канани. Той съобщи на 9 октомври, че Техеран ще даде " разрушителен отговор " на всяко израелско нахлуване против Иран.

Предупреждението му идва по-късно на неидентифициран ирански чиновник, представен от западни медии, че Техеран ще отговори на израелско нахлуване против Иран с ракетни удари от целия Близък изток. Посочваха се териториите на Иран, Ливан и Йемен. Ракетни удари от Ливан и Йемен ще изискват присъединяване на подкрепяните от Техеран бойци в тези страни - надлежно " Хизбула " и хутите. Служителят добави, че Иран ще изпрати бойци в Израел от Сирия, с цел да нападат северната и източната част на еврейската страна.

Ръководителят на подкрепяната от Иран организация " Бадр " Хади ал Амери заплаши да нападне и американските сили, в случай че Съединени американски щати се намесят във войната в поддръжка на Израел. Засега от Вашингтон оповестиха, че няма да пращат войски на израелска територия, а единствено ще окажат нужната косвена помощ. Щатите ускоряват наличието си в Близкия изток точно поради опасността от Иран - пращат още изтребители и най-големия самолетоносач в света " Джералд Форд ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР