Хамас предлага прекратяване на огъня в Близкия изток за 135

...
Хамас предлага прекратяване на огъня в Близкия изток за 135
Коментари Харесай

Хамас с готовност да прекрати огъня в Газа

Хамас предлага преустановяване на огъня в Близкия изток за 135 дни. Палестинската формация е съгласна да освободи заложници, само че против условия. Трябва да бъдат освободени палестински пандизчии, да бъде обезпечено възобновяване на Ивицата Газа и израелската войска изцяло да се изтегли от анклава. Израел и Съединените щати към момента изследват проекта на Хамас.
Прочетете още
135 дни без сражения, през които би трябвало да приключат договарянията за края на войната. Планът на Хамас е в отговор на предлагането, изпратено предходната седмица от държавите-посредници в спора Египет и Катар.

Според Хамас прекратяването на огъня би трябвало да е в три етапи, всяка с дълготрайност 45 дни. Според документ, с който разполага организация Ройтерс, през първия стадий ще бъдат освободени пленените дами, деца и възрастни хора. През втория - ще бъдат освободени останалите заложници. А в третата фаза Хамас ще върне тленните остатъци на починалите заложници.

В подмяна, палестинската формация желае да бъдат освободи към 1500 пандизчии, огромна част от които са със смъртни присъди в Израел.

Хамас желаят също израелската войска изцяло да се изтегли от Ивицата Газа. Условие, с което надали израелският министър председател ще се съгласи, разясняват анализатори.

" Предадохме нашият отговор на Египет и Катар. Те са го предали на американците и на друга страна. Сега хората чакат техния отговор ", сподели Изет ал Ришек, член на Хамас.

В плен на Хамас остават 101 души. Израел удостовери, че 35 заложници са мъртви.

При прекратяването на огъня, което беше реализирано през ноември, Хамас освободи 105 души. Те бяха разменени за 240 палестински пандизчии.

След аудиенция в Катар и Египет, през днешния ден американският държавен секретар Антъни Блинкен се среща с израелските и палестинските управляващи. Основната цел на Блинкен е реализиране на помирение в Близкия изток.

" Още доста работа би трябвало да се свърши. Но ние сме фокусирани върху осъществяването й ", изясни държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Засега, обаче, войната продължава. По суша, въздух и море Израел нападна Хан Юнис. Палестинските управляващи оповестяват, че към 120 души са починали за денонощие, съобщи Нова. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР