Хамас пое отговорност за стрелба в Йерусалим, при която загинаха

...
Хамас пое отговорност за стрелба в Йерусалим, при която загинаха
Коментари Харесай

Хамас пое отговорност за стрелбата в Йерусалим

Хамас пое отговорност за пукотевица в Йерусалим, при която починаха трима души, малко след удължаването на примирието сред Израел и ислямистката формация, която ръководи Ивицата Газа, съобщи Агенция Франс Прес.

Полицията заяви, че двамата стрелци, направили нападението, са от анексирания Източен Йерусалим и са били убити на място, покрай автобусна спирка в западната част на града, където няма контролно-пропускателни пунктове.

" Двама терористи дойдоха с автомобил, единият от тях въоръжен с М-16, а другият с револвер, и откриха огън “, съобщи пред кореспонденти на мястото на случая началникът на йерусалимската полиция Дорон Торгеман.

Двамата въоръжени лица са били убити " след нападението от двама бойци на ЦАХАЛ (израелската армия), които не са били на работа, и още един граждански, който е стрелял по тях ", се сподели в изказване на полицията.

" При полицейското претършуване на колата на терористите са открити муниции и оръжие ", се добавя в изказването.

Говорител на полицията разпознава убитите като 73-годишния равин Елимелех Васерман, дружно с Хана Иферган, 67-годишна, и Ливия Дикман, 24-годишна.

В изказване, оповестено часове по-късно, в което поема отговорност, Хамас назова нападението " натурален отговор на невижданите закононарушения на окупатора в линията Газа и против децата в Дженин ", в окупирания от Израел Западен бряг.

Израелският президент Исаак Херцог съобщи на среща с гостуващия държавен секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, че стрелбата е образец за " безкрайната война, която водим против терористичните организации, изключително против Хамас ".

Блинкен също назова това следващо увещание за опасността, пред която " израелците са изправени всеки ден ".

Хамас разпознава нападателите като братята Мурад Немр, на 38 година, и Ибрахим Немр, на 30 година, като съобщи, че те са членове на въоръженото му крило, основано в Източен Йерусалим.

Полицията заяви, че нападателите са били хвърляни в пандиза от Израел в предишното.

На фрагменти, публикувани в обществените медии и излъчени по израелската телевизия, се вижда по какъв начин двама мъже излизат от бял автомобил и откриват огън по хората, чакащи рейс, преди да се намесят чиновници по сигурността и инцидентни минувачи, които отвръщат на огъня.

В изказване, оповестено в Telegram, министър-председателят Бенямин Нетаняху съобщи, че бързите дейности на неслужилите бойци и цивилни жители са " предотвратили още по-сериозно нахлуване ".

" Моето държавно управление ще продължи да уголемява разпространяването на оръжия измежду жителите ", добави той.

Междувременно двама израелски бойци бяха леко ранени при нахлуване с таран на контролно-пропускателен пункт на Западния бряг, заяви армията и добави, че " бойците на мястото са простреляли и обезвредили нападателя ".

" Войниците бяха евакуирани в болница, с цел да получат здравна помощ ", се сподели в изказването, като се отбелязва, че силите " претърсват региона за спомагателни обвинени ".

Насилието на Западния бряг набъбна след нападенията на Хамас в южната част на Израел на 7 октомври и ответната офанзива на Израел против групировката в линията Газа.

Преди две седмици израелски боец почина, откакто беше прострелян при нахлуване против контролно-пропускателен пункт на входа на тунел, свързващ окупирания от Израел Западен бряг с Йерусалим.

Други петима израелски чиновници по сигурността също бяха ранени, като израелската полиция простреля и тримата нападатели.

За това нахлуване се разгласи и въоръженото крило на Хамас - бригадите " Езедин ал Касам ", оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР