“Хакуто-Р е на Луната – но на части. Photo credits

...
“Хакуто-Р е на Луната – но на части. Photo credits
Коментари Харесай

Американската лунна мисия ЛРО откри мястото на падане на Хакуто-Р

“Хакуто-Р ” е на Луната – само че на части. Photo credits: NASA/GSFC/Arizona State University

На 25-ти април спускаемият уред “Хакуто-Р ” се опита да кацне на Луната и с това да влезе в историята като първия частен уред, стигнал недокоснат на нейната повърхнина. Но малко преди предстоящото кацане сигналът ненадейно прекъсна. Днес актуалната лунна задача на НАСА “Лунър Риконисънс Орбитър ” разкри ориста на “Хакуто-Р ”.

“Лунър Риконисънс Орбитър ” разполага с мощна телескопична камера, която може да разграничава от орбита даже обособени скали на лунната повърхнина. На фотографиите от нея се вижда четири огромни парчета и промени в терена, където апаратът се очакваше да се спусне. С други думи – “Хакуто-Р ” е достигнал до повърхността на Луната… само че на части. Паднал е с прекомерно висока скорост, вместо да се прилуни меко.

Така комерсиалната лунна конкуренция остава неспечелена. Кой ще е първият уред, създаден от частна компания (а не от държавна агенция), който ще кацне меко на Луната? По-късно през годината чакаме изстрелванията на задачи на две американски компании – Астроботик и Интуитив Машинс. Но дали и те ще съумеят? НАСА пресмята, че възможностите им като за първи опит не са огромни – до 30-40%. Ще забележим!

Инфо: Лунър Риконисънс Орбитър

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР