Хакерската атака срещу системата на НАП е извършена извън територията

...
Хакерската атака срещу системата на НАП е извършена извън територията
Коментари Харесай

Пробивът на НАП е от чужбина, но може да е помагал и вътрешен човек

Хакерската офанзива против системата на Национална агенция за приходите е осъществена отвън територията на България, само че не е изключено присъединяване и на вътрешен човек. Това съобщи представителят на приходната организация Росен Бъчваров на нарочна конференция.

Той изясни, че оповестените данни са достоверни и изясни, че технологията на пробива в сигурността е известна на службите. Хакерската офанзива е осъществена поради накърнимост на една от електронните услуги на Национална агенция за приходите - възобновяване на Данък добавена стойност, заплатен в чужбина.

Към момента тази накърнимост е отстранена и опциите за корист с тези данни са лимитирани, а услугата е краткотрайно спряна и по този начин ще остане до възстановяваването на осведомителната сигурност на Национална агенция за приходите.

„ Ще бъде изработен повсеместен одит на осведомителната система, на системата за осведомителна сигурност и ще се организира следствие на съответния случай и на незаконното действие. В идващите дни ще търсим подпомагане от разнообразни институции, както и интернационална помощ ”, сподели Бъчваров.

Според него огромна част от информацията е с сензитивен темперамент и не може да бъде оповестена обществено.

Бъчваров отхвърли да разяснява посланието на хакерите  " Вашето държавно управление е бавноразвиващо се, а положението на киберсигурността Ви е подигравка " и не разяснява кой ще понесе отговорност поради скандалния случай.

„ ГДБОП и ДАНС работят с нас непрестанно през последното денонощие. Уведомили сме и Комисията за отбрана на персоналните данни ”, сподели още Бъчваров.

Според Национална агенция за приходите пробивът е засегнал към 3 % от цялата информация, съхранявана в организацията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР