Хакерска група удари сайтовете на президентството и редица други правителствени

...
Хакерска група удари сайтовете на президентството и редица други правителствени
Коментари Харесай

Хакерска група удари сайтовете на президентството и редица други правителствени страници

Хакерска група удари уеб страниците на президентството и редица други държавни страници. Като причина от KillNet показват " похищението на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна ".

Главният прокурор разгласи: офанзивите идват от съветския град Магнитогорск, а техен обект не е просто президентството, а българската страна.

Със случая се заеха от ДАНС и основна дирекция „ Борба с проведената престъпност ". От Министерството на електронното ръководство оповестиха, че сходни офанзиви са всекидневие.

Началото на хакерската офанзива беше преди обед, когато уеб сайтът на президентството се оказа недосегаем. Страницата беше възобновена, а за опита за пробива отговорност поеха съветската група KillNet.

„ Всички силови институции в България, внимавайте! За изменничество към Русия! Заради вашата поддръжка към украинската тирания и развиването на нацизма благодарение на вашите оръжия вие влизате в нашия лист с врагове ", написаха от групата.

От президентството осведомиха, че става въпрос на масирана DDоS офанзива, обвързвана със закъснение или ограничение на достъпа до уеб страницата. Самосезира се и Софийска градска прокуратура, която разпореди инспекция на ДАНС и ГДБОП. А основният прокурор видя в дейностите на хакерите офанзива против страната.

„ Тук не е подложена на хакерска офанзива институцията " президентство " и уеб страницата на президентството. Обект на офанзива е българската страна и то българската страна като част от европейското семейство. Защото обект на тези хакерски офанзиви са голям брой министерства ", разяснява Гешев.

Вече е ясно, че офанзивата е пристигнала от съветския град Магнитогорск.

„ Дали е едно лице хакер, дали е държавна конструкция или ведомство, или някой си играе, което не е реалистично, това ще установим в хода на следствието. Надявам се да успеем да установим и съответните лица, откъдето се прави опит за дестабилизиране на нашата страна ", сподели Борислав Сарафов - зам.-главен прокурор.

От Министерството на електронното ръководство обясниха, че екипите по киберсигурност работят в непрекъснат режим 24/7 и съумяват да обезвреждат всеки сигнал или опит за офанзива.

Подобна масирана офанзива имаше по време на локалния избор през есента на 2015 година Тогава уеб страниците на ЦИК, Министерство на вътрешните работи и други държавни институции бяха блокирани от милионите поръчки. Смята се, че зад тогавашното хакване седи близката до ГРУ хакерска група Fancy Bear.

Бившият вътрешен министър Валентин Радев регистрира напредъка на службите през тези години.

„ Ние непрекъснато се подобряваме в тази област. В Министерство на вътрешните работи и ГДБОП има структури, които се борят с такива хакери ", разяснява някогашният министър на вътрешните работи Валентин Радев.

Преди дни уеб страниците на 15 летища в Съединени американски щати стопираха работа, а за причинители се оповестиха още веднъж KillNet.

Всички уеб сайтове към този момент работят обикновено.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР