Хакери, вероятно поддържани от руските власти, са предприели кибератака срещу

...
Хакери, вероятно поддържани от руските власти, са предприели кибератака срещу
Коментари Харесай

Британският в. Таймс: Руска хакерска атака срещу енергосистемата на Ирландия

Хакери, евентуално поддържани от съветските управляващи, са подхванали хакерска атака против енергийната система на остров Ирландия, твърди през днешния ден лондонският "Таймс ".

Според вестника злосторниците са получили достъп до контрола над електропреносните мрежи, ситуирани на територията на две страни - самостоятелна Ирландия, и Англия, на която принадлежи Северна Ирландия.

Според всекидневника непосредствена цел на офанзивата е станал енергийният бранш в Република Ирландия. Позовавайки се на неназовани анализатори от сферата на сигурността, "Таймс " отбелязва, че хакерите се пробвали да получат достъп до контрола над тези системи, което в това време би им дало и хипотетична опция да изключат и част от енергосистемата на Северна Ирландия.

По сведения на вестника, предишния месец група хакери, за която се допуска, че е обвързвана с Главното разследващо ръководство (ГРУ) на съветския Генерален щаб, е изпратила по електронната поща на основните инженери на ирландското ръководство по електроснабдяване известия, съдържащи рискови компютърни вируси. Според "Таймс " хакерската атака не е довела до сривове в работата на енергосистемата, само че се допуска, че злосторниците са се добрали до конфиденциална информация, в това число и пароли. Националният център на Ирландия по киберсигурност към този момент удостоверил, че проверява този случай.

Експерти по сигурността, представени от изданието, считат, че Ирландия е станала "изпитателен полигон за войни в киберпространството, които водят екипите на ГРУ и една от няколко страни в Европейски Съюз, които Русия евентуално се стреми да дестабилизира ". "Таймс " припомня, че Ирландия е значима база за доста софтуерни колоси от Съединени американски щати.

ТАСС отбелязва, че Москва към този момент нееднократно и на най-високо ниво е отхвърляла всякаква причастност към хакерски атаки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР