Хакери нападнаха отново германски политици. Според информация на списание „Шпигел”,

...
Хакери нападнаха отново германски политици. Според информация на списание „Шпигел”,
Коментари Харесай

Шпигел: Руски хакери атакуваха германски депутати!

Хакери нападнаха още веднъж немски политици. Според информация на списание „ Шпигел”, обект на офанзивите са станали 7 депутати от Бундестага и 31 от Ландтага (парламент на провинцията – бел. ред.). Германските служби за сигурност подозират, че зад това стои ГРУ.

Изданието твърди, че са били атакувани компютрите на минимум седем членове на Бундестага. Атаката е осъществена от група, известна като „ Ghostwriter”, и е осъществена посредством по този начин наречените фишинг имейли, изпратени до персоналните имейл адреси на политиците, написа БГНЕС.

Засега няма информация дали са били източени данни. Засегнатите депутати в Бундестага в огромната си част са членове на ръководещата коалиция.

Експерти по сигурността подозират, че зад офанзивите е съветската работа за военно разузнаване ГРУ. Според държавните кръгове в Германия, с изключение на депутатите са били атакувани и политически деятели в Хамбург и Бремен, като се твърди, че са наранени общо няколко десетки души.

Групата, направила офанзивите, съществува отдавна. Американската компания за сигурност „ FireEye” я кръсти „ Ghostwriter”. Според IT експерти групата е била известна по-рано с името „ Hack&Leak” и е употребена за дезинформационни акции.

Както заяви „ FireEye” предходната година, групата „ Ghostwriter” се е специализирала в производството на подправени вести. По този метод хакерите получават достъп до известни новинарски уеб сайтове или блогове, с цел да разгласяват подправени публикации или фотоси. В известие, оповестено от балтийска страна на 25 септември 2019 година, се твърди, че немските бойци от НАТО са осквернили еврейско гробище в Литва. Фиктивният случай е илюстриран с манипулирана фотография.

В вест от 7 юни 2018 година е написано, че литовско дете е било прегазено от танк на НАТО. А на 28 март 2017 година немски офицер от Бундесвера на работа в НАТО в Литва, беше упрекнат в отчет, че е съветски разузнавач. Хакерите популяризират и фалшифицирани писма и цитати от генерали от НАТО.

Според „ FireEye” акцията се организира от 2017 година и в началото е била ориентирана най-вече към читателите в Литва, Латвия и Полша, с цел да провокира настроения против НАТО. Според разбор на IТ компанията, групата очевидно работи в сходство с ползите на съветската сигурност, което постанова изводите, че зад нея стои съветската загадка работа ГРУ.

Германските служби за сигурност са уверени, че съветското военно разузнаване стои също зад офанзивата против Бундестага през 2015 година Тогава бяха атакувани няколко компютъра, в това число тези в кабинета в Народното събрание на Ангела Меркел, и изтекоха повече от 16 гигабайта данни. Главният прокурор предходната година издаде заповед за ареста на съветския хакер Дмитрий Бадин, за който се твърди, че е взел участие в хакерската атака и работи за ГРУ.

Заради новата вълна от офанзиви Федералната работа за осведомителна сигурност и Федералната работа за отбрана на конституцията към този момент изпратиха предупредително писмо до евентуалните жертви. Според информацията на „ Шпигел” в него написа, че засегнатите са обект на целенасочена фишинг офанзива.

Федералната работа за отбрана на конституцията се основава на " разследваща информация ", съгласно която хакерите са целели да прихванат имейл сметки, с цел да ги употребяват за „ по-нататъшни действия “. Понастоящем са наранени имейл адресите на доставчиците GMX и T-Online. Имейлите на нападателите основават подправеното усещане, че са публични предупредителни имейли от доставчика.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР