Хакери атакуваха информационната система на Ирландската национална здравна служба (HSE)

...
Хакери атакуваха информационната система на Ирландската национална здравна служба (HSE)
Коментари Харесай

Хакери удариха още една национална здравна служба

Хакери нападнаха осведомителната система на Ирландската национална здравна работа (HSE) в края на предходната седмица и направиха персоналните данни на редица пациенти обществено налични, написа английският вестник Financial Times.

Според изданието хакерите, които са поискали откуп от 20 милиона $ от ирландските управляващи, са създали обществена информацията за местоживеенето, телефонните номера и здравната информация на пациенти, тяхната преписка със чиновници на HSE, както и трудови контракти на медицински служащи.

Както отбелязва вестникът, по този метод изнудвачите показват пред държавното управление на републиката, че в действителност са откраднали голям набор от поверителни данни. Financial Times акцентира, че общото количество откраднати данни е към 700 гигабайта. Ирландските чиновници на реда не разясниха съответната информация, съобщи Фокус.

На 14 май на страницата си в Twitter HSE разгласи, че е подложен на огромна хакерска атака благодарение на вирус-рансъмуер, който блокира достъпа до компютрите ѝ. Системите за здравна информация са краткотрайно изключени, с цел да се предпазят от хакери и да се направи оценка на вредите.

На 16 май телевизионният канал RTI заяви, че хакери, евентуално от Източна Европа, са направили офанзива против осведомителната система на ирландското Министерство на здравеопазването. Както телевизионният канал акцентира, хакването на уеб страницата на ирландското Министерство на здравеопазването евентуално е осъществено от същите хакери, които нападнаха HSE.

Според последните данни службите за незабавна здравна помощ и множеството лечебни заведения в страната работят както нормално, само че в доста клиники са анулирани неспешните визити, в това число за пациенти с рак, които се нуждаят от лъчева терапия. HSE, заради хакерска атака на своите ИТ системи, не разгласява нови данни за случаите на ковид.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР