Haikun: Тайван представи нова подводница, за да отблъсне Китай

...
Тайван представи първата си произведена в страната подводница, докато укрепва
Коментари Харесай

Тайван представи първата си произведена в страната подводница, докато укрепва защитата си срещу евентуална китайска атака.

Президентът Tsai Ing-wen председателства церемонията по пускането на вода в пристанищния град Kaohsiung в четвъртък.

САЩ официални лица предупредиха, че Китай може да бъде военно способен да извърши инвазия през следващите няколко години.

Тайван е самоуправляващ се остров, който Китай разглежда като ренегатска провинция и обеща да си върне един ден.

Повечето наблюдатели смятат, че Китай няма да атакува незабавно острова, а Пекин заяви, че търси мирно „обединение“ с Тайван.< /p>

Но в същото време той предупреди срещу официалното обявяване на независимост на Тайван и всякаква чуждестранна подкрепа. Той все повече се опитва да окаже натиск върху острова с военните си учения в Тайванския пролив, включително няколко проведени този месец.

„Историята ще помни завинаги този ден“, каза г-жа Цай, докато стоеше пред извисяващата се подводница, увита в емблемата на тайванското знаме.

Тя добави, че идеята за собствена подводница преди това е била смятана за „невъзможна задача… но ние я направихме“.

Дизелово-електрическата подводница на стойност 1,54 милиарда долара (£1,27 милиарда) ще премине няколко теста и ще бъде доставена на флота до края на 2024 г., според военни длъжностни лица.

Кръстен е Хайкун на името на митична масивна риба, която също може да лети, която се появява в класическата китайска литература.

В момента се произвежда още един. Тайван има за цел евентуално да управлява флот от 10 подводници - включително две по-стари лодки, произведени в Холандия - и да ги оборудва с ракети.

Ръководителят на местната програма за подводници адмирал Хуан Шу-куанг каза пред репортери миналата седмица, че целта е да се отблъсне всеки опит от страна на Китай да обкръжи Тайван за нахлуване или налагане на морска блокада.

Това би също печелят време, докато силите на САЩ и Япония пристигнат в помощ на отбраната на Тайван, добави той.

Изграждането на собствени подводници отдавна е ключов приоритет за лидерите на Тайван, но програмата се ускори под ръководството на г-жа Цай, която увеличи военните разходи, за да удвои почти бюджета си през нейния мандат.

Китай все още не е отговорил официално. Но в статия, публикувана по-рано тази седмица, държавната медия Global Times каза, че Тайван „мечтае“ и планът е „просто илюзия“.

Той също така твърди, че китайската армия „вече е изградила многоизмерна мрежа за борба с подводници из целия остров“.

Китай и Тайван: Наистина просто ръководство Какво е стои зад напрежението между Китай и Тайван?

Наблюдателите са съгласни, че новите подводници могат да помогнат за укрепване на отбраната на Тайван.

10 на Тайван -подводният флот ще бледнее в сравнение с този на Китай, за който се твърди, че в момента се състои от повече от 60 лодки, включително атакуващи подводници с ядрена енергия, като предстои още повече.

Но остров отдавна следва стратегия за асиметрична война, където цели да изгради по-гъвкава отбранителна сила, за да се изправи срещу по-голям и добре обезпечен враг.

Подводниците биха могли да " помогне на сравнително малкия флот на Тайван да поеме инициатива срещу могъщия флот на Китай" чрез провеждане на "война в партизански стил с техните способности за стелт, смъртоносност и изненадване", отбеляза Уилям Чунг, военен изследовател от Института за изследване на националната отбрана и сигурността в Тайван.

По-специално, каза той, те биха могли да помогнат за охраната на различните проливи и канали, които свързват така наречената „първа островна верига“, мрежа от острови, включително Тайван, Филипините и Япония се разглежда като възможна бойна линия за всеки конфликт с Китай.

Войната срещу подводниците остава „най-слабата част“ на китайския флот и това е шансът за Тайван за да го използваме", добави той.

Но "центърът на тежестта" за всеки военноморски конфликт между Китай и Тайван вероятно няма да се проведе в дълбоките води край източното крайбрежие на острова, където подводниците биха били най-ефективни, посочи Дрю Томпсън, гостуващ старши научен сътрудник в Националния университет на Сингапур и бивш служител на Министерството на отбраната на САЩ.

Вместо това основният театър на война ще бъде в по-плитките води на западния бряг, обърнат към континентален Китай.

"Подводницата не е оптимизирана за противодействие на инвазия... наличието на тази увеличена способност за усложняване на военните операции на Китай би имало ефект, но това не е решаващо едно“, каза той.

Тяхната ефективност до голяма степен ще зависи от това как Тайван реши да ги разположи.

Освен да играят възпираща роля, те могат да бъдат използвани и за засада на китайски кораби; извършват операции по поставяне на мини в китайските пристанища; прекъсване на морските доставки на петрол; и да унищожи ключови съоръжения по китайското крайбрежие, според Chieh Chung, изследовател на отбраната в тайванския мозъчен тръст National Policy Foundation.

По-важното обаче е че Тайван успя да проектира и построи собствена подводница на първо място.

Haikun използва бойна система от американската отбранителна компания Lockheed Martin и ще носи произведена в САЩ ракети. Въпреки че това може да не е изненадващо, като се има предвид, че САЩ са главният съюзник на Тайван, най-малко шест други държави, включително Обединеното кралство, се притекоха на помощ на Тайван в доставката на компоненти, технологии и талант, според доклад на Reuters.

Adm Huang каза на Nikkei Asia, че лично се е обърнал към военни контакти в САЩ, Япония, Южна Корея и Индия за помощ, но не уточни коя страна в крайна сметка се съгласи.

Фактът, че няколко държави и компании "не се страхуваха да доставят части за програма за отбрана на шатра в Тайван... показва значителна геополитическа промяна", отбеляза г-н Томпсън.

Това е индикатор за "съмнението и недоволството" от Пекин, изпитвано от някои членове на международната общност, и "би трябвало да накара Китай да се чувства безпокойство", добави г-н Chieh.

Изстрелването идва ден след като Пекин потвърди, че е провеждал военни учения този месец за „решителна борба с арогантността на сепаратистките сили за независимост на Тайван“.

През последните седмици той отново засили присъствието си на военни кораби в Тайванския проток и нахлуванията на военни реактивни самолети във въздушното пространство около острова.

Американските военни и служители от разузнаването дадоха различни срокове за евентуална китайска инвазия.

Една дата, изложена наскоро, е 2027 г. - смята се, че китайският президент Си Дзинпин е казал на армията си да бъде оперативно способна да организира инвазия до тази година.

Но директорът на ЦРУ Уилям Бърнс също каза, че това не означава непременно, че г-н Си ще реши да нахлуе тогава, тъй като се смята, че има съмнения дали Китай ще успее.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР