Хаджидимовският манастир "Свети Георги Победоносец" е постоянно действащ мъжки манастир,

...
Хаджидимовският манастир "Свети Георги Победоносец" е постоянно действащ мъжки манастир,
Коментари Харесай

Хаджидимовският манастир пази смятаната за чудотворна икона на Свети Георги от 1750-1800 г.

Хаджидимовският манастир "Свети Георги Победоносец " е непрекъснато настоящ мъжки манастир, зависещ на Неврокопската епархия на Българската православна черква. Обявен е за монумент на културата с районно значение. Манастирът е най-големият по долината на Места и трети в Югозападна България след Рилския и Роженския.

Манастирът се намира на нагорнище южно от град Хаджидимово, чието остаряло име е Сингартия (или Долно Сингартия) и по тази причина в предишното манастирът е прочут и като Сингартийски или Долносингартийски . Построен е върху остаряло християнско светилище.

Хаджѝдимово е град в Югозападна България в област Благоевград, ситуиран на към 15 км от град Гоце Делчев. Той е административен център на едноименната община.

В града живеят източноправославни християни. Манастирът "Св. Георги " по времето на Неврокопски митрополит Натанаил става нравствен център на епархията, която обгръща цялата Благоевградска област. В него постоянно идват поклонници и от прилежаща Гърция, провеждат се районни, национални и интернационалните конференции. Още от избора си напролет на 1994 година митрополит Натанаил провежда безвъзмездни детски летовища в манастира. Характерно за тази обител е, че за празника манастирът се посещава и от стотици българомохамедани, доста от които по остаряла традиция нощуват в храма против празника.

През пролетта на 2008 година е открит информационно-туристически център в Хаджидимово. В него са изложени находки от археологични разкопки на територията на общината.

От палеонтологичното находище с късно-миоценска възраст в покрайнините на града палеоорнитологът проф. Златозар Боев е определил костна находка (първа фаланга от пръст на левия крак) като принадлежаща на каратеодоровия щраус (Struthio karatheodoris). Тя е едната от общо двете находки (другата е от находището до с. Калиманци, област Благоевград), посредством които за първи път в България е открито, че в миналото на територията на страната са се срещали и щрауси. В същото находище той е разкрил и описал първите в Европа птици носорози, показани с нов за науката жанр и тип (Euroceros bulgaricus), нов тип мишелов, нов тип сокол и нов тип орел змияр.

На 6 май 1996 година Хаджидимово е разгласен за град. Този ден от годината е признат като формален празник на града. Събитието притегля хора от региона и прилежаща Гърция, като обща спирка за всеки е манастирът "Св. Георги Победоносец ". Църквата към него е построена през 1864 година. Надписът в храма гласи: "Съгради се този храмъ прѣзъ 1864 год. съ общо на христиѧнитѣ иждивеніе, а тукъ се изобрази въ времето на третиѧ Български Екзархъ Йосиф І и първиѧ Бълг. Неврокопски Митрополитъ Иларион I 1911. "

В идната 1865 година църквата е осветена. В историята си манастирът на два пъти е опожаряван.През 1979 година е издигнат параклисът "Свети Димитър ", чиято вътрешна декорация е напълно изрисувана от неврокопския художник Костадин Златков.

Иконите на иконостаса в манастирската черква са дело на неврокопския занаятчия Серги Георгиев. На иконата на Света Богородица има надпис: "Платецъ Ѳеѡдоръ Стефанович ѿ Неврокопъ на 1866 септем 15 рука Стергіа ". Подписът на иконата на Свети Анастасий е "1870 рук Стергіа ", а на "Възнесение Илиино " - "Платецъ честниы брате Иліа и Нікола Вулковы и чада егѡ напомненіе 1866 септемвріѧ з рука Стергіѧ ". Иконостасът и владишкият престол са възобновени по достоверния пример.

В храма има считана за чудотворна икона на Свети Георги, датирана към 1750-1800 година. Откритата при разкопаването икона се пазела в олтар и не била изнасяна за поклонения. Затова последователно била забравена и не й се е отдавала особена респект. През 1961 година по гледище на църковното настоятелство на манастира с ръководител Трифон Симидчиев, посредством Неврокопската митрополия, икономата била изпратена в Българска академия на науките за освидетелстване. Установено е, че същата датира от интервала 1750-1800 година. На 6 май 1961 година е върната в манастира и осветена от Неврокопския митрополит Пимен и изложена за поклонение.

В Хаджидимовски манастир манастир не се предлага храна и спане.

Околностите на манастира оферират забавни места за посещаване. Например, Природен резерват "Алиботуш " в планината Славянка. Наблизо са Огняновските минерални бани се намират в долината на р. Канина с надморска височина 540-600 м в подножието на Западни Родопи. Огняново е на 2 км южно от общинския център Гърмен и на 12 км североизточно от Гоце Делчев. Обявен е за балнеоложки курорт със характерен микроклимат, обвързван с цъфтенето на естесвените акациеви насаждения и локалните въздушни течения по долината на р. Канина. В курорта има 24 термоминерални извора, които са със междинна температура на водата 39 - 40oC.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР