Гюнтер Майер навярно ще получи по-лесно жилище под наем, отколкото

...
Гюнтер Майер навярно ще получи по-лесно жилище под наем, отколкото
Коментари Харесай

Гюнтер или Мехмет: кой по-лесно си намира жилище в Германия


Гюнтер Майер вероятно ще получи по-лесно жилище чартърен, в сравнение с претендент на име Мехмет Йълмъз. Всеки трети наемател с непознат генезис в Германия се оплаква от дискриминация.

" Дава се чартърен: стая, кухня, баня, общо 40 кв.м. - единствено за германци ": Хамадо Дипама от Буркина Фасо по този начин и не бил дочел обявата до дъно, когато вдигнал телефонната слушалка и се свързал с наемодателя. Но откакто претендентът се показал с фамилното си име, от другата страна незабавно му подчертали, че жилището се дава чартърен единствено на германци. Когато малко по-късно немски другар на Дипама се обадил да желае информация за същото жилище, незабавно му бил избран час за оглед.

Дискриминацията на имотния пазар е необятно публикувана в Германия. Според изследване на Федералната антидискриминационна организация, повече от една трета от чужденците в страната са ставали жертва на дискриминация при търсенето на жилище (35%). Според ръководителя на организацията Бернхард Франке името на претендента нерядко се става причина за това той изобщо да не бъде поканен на оглед. Една четвърт от участниците в изследването споделят, че на тях им е било препоръчано да заплащат по-висок наем, в сравнение с немските кандидати-наематели, респективно –да закупят жилището на по-висока цена.

Законите против дискриминирането н е са задоволително ефикасни
Редакцията предлага
Антидискриминационният закон в страната не разрешава двойните стандарти във връзка с възраст, съществуване на увреждания, генезис, пол, полова еднаквост и мироглед. Според Бернхард Франке, част от проблемите се дължат на самия закон: „ Антидискриминационният закон позволява доста изключения, които засягат да вземем за пример частните лица, които отдават чартърен единствено едно жилище ".

Според ръководителя на филантропичната организация DPWV Улрих Шнайдер, казусът се корени в дефицита на жилища чартърен на доста места в Германия и надлежно високата конкуренция сред претендентите.

83% от участниците в запитването считат, че дискриминирането на имотния пазар е постоянно събитие. В същото време 41% си признават, че също биха имали задръжки да дадат чартърен жилището си на чужденец. „ Това демонстрира, че предразсъдъците по отношение на имигранти са толкоз по-високи, колкото по-непосредствено се засягат персоналните ползи ", споделя Шнайдер.

Когато един турчин желае да наеме жилище в Берлин

Кандидатите са повече от жилищата, а мигрантите са в най-неблагоприятна позиция

Колко мъчно е от време на време чужденец да получи жилище чартърен в Германия, споделя в „ Ди Цайт " журналистът от турски генезис Джан Дюндар. Иронично той отбелязва, че поканата за персонален диалог с наемодателя провокира у претендента съвсем същото неспокойствие, както едно предложение за нова работа или предложение за брак. А документите, които би трябвало да се показват в сходен случай, не са малко: формуляр с персоналните данни, копие от трудов контракт, банково извлечение за месечните приходи и удостоверение от предходния хазяин, че няма неиздължени суми.

Наемодателите постоянно задават и по-лични въпроси: да вземем за пример дали претендентът е женен и какъв брой деца има. Наличието на деца също може да усложни обстановката на претендента. Има и неофициални условия: значимо е с какво облекло се явява претендентът за жилището, дали идва в тъкмо уречения час или закъснява и така нататък Но прекосяването през всичките тези трудности надалеч не значи, че апартаментът му е в забрадка вързан. Защото идва ред на чакането, което от време на време трае месец-два. Който прояви неспокойствие и се опита да подразбере какъв е окончателният избор на наемодателя, също може да бъде декласиран, твърди Дюндар.

*****

Разгледайте и тази изложба със фотоси на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР