Гюнтер Ернст, бащата на 13-годишната Сара, която се удави в

...
Гюнтер Ернст, бащата на 13-годишната Сара, която се удави в
Коментари Харесай

Бащата на Сара не иска да стъпи в България след фаталния инцидент в хотела на Златните

Гюнтер Ернст, бащата на 13-годишната Сара, която се удави в басейна на хотел " Берлин " през 2011 година на Златни пясъци, не желае да стъпи в България. Това стана ясно на плануваното за днес  разпоредителното съвещание в Окръжен съд - Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Гюнтер е разведен и в злополучният ден преди 7 години е бил на отмора с щерка си в хотел " Берлин ". Днес екип на немската телевизия ARD отразяваше правосъдния развой. В правосъдната зала участваха трима от четиримата упрекнати за злополучния случай.

Единият от подсъдимите – Кирил Ябанджиев е началник на отдел на акредитиран представител на сдружението реализатор на комплексното строителство в частта " Басейни “ на хотела. Другият – Пламен Кипов, е предаден на съд за без значение съпричиняване гибелта на Сара Ернст, в качеството му на представител на строителния контрол. Третият обвиняем – Александър Григоров, който бе представляван от длъжностен юрист през днешния ден, е проектантът в част " Технологична “. За него производството ще се гледа задочно, защото издирването му досега е несполучливо. Четвъртият, който застана пред съда през днешния ден бе спасителят на басейна на хотел " Берлин “ – Мирослав Костов.

Защитниците на четиримата обвинени упорстваха делото да бъде върнато в прокуратурата на фаза досъдебно произвеждане, защото техните клиенти не са получили и не са се срещнали с всичките 10 тома от материалите по делото. Те са на мнение, че има допуснати съществени процесуални нарушавания. 

Пламен Кипов съобщи през днешния ден в съда, че счита, че компанията по надзора и нейните шефове, а не той, би трябвало да бъдат призовани кат обвинени. 

Кирил Ябаджиев съобщи: " Считам, че моите права са нарушени в досъдебното произвеждане. Напълно съм убеден в чистата си съвест. Тук не са всички обвинени, които би трябвало да бъдат ". 

Адвокатите са на мнение, че не е възможно сред правосъдната инстанция и бащата на Сара да няма публична преписка, с която да е видно, че той се е срещнал с материалите по делото и е отказал публично да участва. 

Прокурорът по делото Лъчезар Лазаров изясни първоначално, че има телефонен диалог, в който Гюнтер е отказал да участва, само че държи да му бъдат предоставени всички детайлности за хода на процеса.  

Безмълвен през днешния ден остана само Мирослав, спасителят от хотел " Берлин ", който очевидно беше най-притеснен, макар, че по думите на прокурора той е направил всичко по силите си да избави Сара и има най-малка виновност за случилото се. 

Припомняме в резюме хронологията на случая с 13-годишната Сара: 

Разследването продължи близо 7 години. Злополучният случай стана на 11 юли 2011 година в курорта Златни пясъци. Около 11.30 ч. охранителят на хотел " Берлин “ забелязал съветска туристка, която се опитвала да притегли вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не съумял, защото тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна. Едва откакто помпите били изключени, момиченцето било отделено от сифона. Около 22.30 ч. същия ден потърпевшата умряла в болница. Като причина за съдбовния излаз съдебно-медицинската експертиза показала удавяне от поемане на течност в дихателните пътища и последвалата остра дихателна непълнота, оток на мозъка с угнетяване на витално значими центрове и прекъсване на сърдечната активност. Пострадалото момиченце е било на отмора с татко си в хотел " Берлин “ в Златни пясъци.

Обвинителният акт беше импортиран във Варненски областен съд на 15.05.2018г. Първото съвещание по делото беше планувано за 21 юни, най- късия вероятен период, само че беше отсрочено за 25 юли, заради длъжностен ангажимент на един от юристите по делото.

Обвинени са 4 мъже, че са предизвикали гибелта на 13-годишното момиче заради неведение или немарливо осъществяване на занимание или на друга правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха. Според Наказателен кодекс оптималното наказване, което може да получат е 6г. " отнемане от независимост “. 

Всички подсъдими са с чисто правосъдно минало. Съдия по делото е Станчо Савов, а прокурор Радослав Лазаров. Какво сподели отвън правосъдната зала през днешния ден Пламен Кипов, вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР