"Гвоздеят" в заключителния концерт на Европейския музикален фестивал 2018, организиран

...
"Гвоздеят" в заключителния концерт на Европейския музикален фестивал 2018, организиран
Коментари Харесай

Браво, Георги!

"Гвоздеят " в заключителния концерт на Европейския музикален фестивал 2018, проведен от "Кантус фирмус " - със съорганизатори Министерството на културата и Столичната община, изнесен от оркестъра на Класик ФМ радио в зала "България ", беше "неизвестното " до момента креативно лице на пианиста Георги Черкин-внук. Че "малкият Черкин " е великолепен пианист, с впечатляваща концертна интензивност, е известно даже на необятната слушателска публика, само че че демонстрира "скрит " креативен интерес и към композиционно-аранжорската активност, фактически беше "новост ", която може да провокира интерес даже за "жълтата " преса!..
Многостранното културно събитие, наречено "Музикално изкуство ", се реализира посредством две взаимосвързани и взаимодопълващи се форми на основаване (композиране) и пресъздаване (интерпретиране). Неслучайно акад. Борис Асафиев утвърждава, че "животът на музикалното произведение е заложен в неговото осъществяване ", което го прави аналогично със основаването на индивида и неговото образование.
Със удовлетворение означавам, че чутото от аранжора Черкин-внук сподели притежаването му на съществени знания и благоприятни условия, касаещи тази характерна креативна активност. При това той не разчита на "помощта ", получавана от актуалните технологии, а се основава на своите действителни знания и насъбран интерпретационен опит, които изключват всяка "любителска импровизация ". Напротив, новите музикални линии - изкомпозирани от аранжора Черкин, са разумни, органични и в синхрон с първоизточника. По-точно те дообогатяват неговата художествена изразност и покачват силата на емоционално-естетическото им влияние върху слушателите. При това тъкмо е спазена и музикалната стилистика в изрече на Моцарт, Бетовен, Шуман, Чайковски, Дебюси, Брамс, което красноречиво приказва, че навлезлият в артистичната си зрялост 40-годишен пианист не стопира да доразвива своето музикално дарование и да уголемява неговия мащаб, по образеца на Рахманинов, Лист, Шопен и други международни музикални величия.
Независимо че, заради липса на политическа воля, България не разполага с дълготрайна идея за развиването на музикалното изкуство - което се окачествява от европейските специалисти като "неотделим съставен елемент от международния музикален феномен " (цитатът е от отчета на Чарлз Ландри)!.. - аранжиментите на Георги Черкин-внук би трябвало да получат полагаемото им се разпространение, изключително в музикално-образователната сфера. Това ще разреши на множеството надарени млади пианисти да подтиква техния артистичен разцвет, както и да бъдат употребявани за реализирането на занемарената - само че извънредно нужна - музикално-образователна активност измежду подрастващите генерации.
В умозаключение на този къс отзвук за концерта, разгласен като "Лятна серенада ", задължен съм да отбележа също приноса на Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров при реализирането на международните министър председатели на Георги Черкин-внук и удоволствието, което доставиха на слушателите със своето изкуство.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР