Гватемалците ще избират между политически ветеран, изненадващ аутсайдер на балотажа за президентските избори

...
Гватемалците ще изберат нов президент в неделя между бившата първа
Коментари Харесай

Гватемалците ще изберат нов президент в неделя между бившата първа дама Сандра Торес в третата й кандидатура за президент и Бернардо Аревало, син на бившия президент Хуан Хосе Аревало

От КРИСТОФЪР ШЕРМАН Associated Press, 17 август 2023 г., 12:16 ч. Изборите през юни не бяха гласувани, а трикратният кандидат и бивша първа дама Сандра Торес, превърнала се в опонент -съюзник на отиващия си президент Алехандро Джаматей, спечели водещи гласове в гласуването, което я изпрати на балотажа за президент в неделя.

Но един кандидат, водещ кампания срещу системата, беше прелетял толкова далеч под радара, че никой не му обърна внимание, докато не завърши втори в гласуването през юни. Сега Бернардо Аревало се изправя срещу Торес в неделя, като социологическите проучвания предполагат, че той може да спечели.

Успехът на Аревало изглежда разтревожи властите. Почти веднага съд нареди преразглеждане на преброяването на гласовете в секциите, Главната прокуратура обяви разследване на неговата партия Seed Movement и съдия за кратко прекрати правния статут на партията.

Торес стартира бурна кампания от втори етап, описвайки депутата и сина на бившия президент Хуан Хосе Аревало като радикална лява заплаха за гватемалските семейства, решени да установят тоталитарен комунистически режим.

За някои избиратели това направи избора още по-ясен. В опитите на Торес да създаде страшилище от Аревало, тя издигна статуса му на аутсайдер и заплаха за система, която повечето гватемалци отчаяно се стремят да изкоренят.

„Какво залагаме Неделя е оцеляването на нашата демокрация“, каза политическият анализатор Мариелос Чанг, обяснявайки, че Гватемала може да стане като други страни от Централна Америка, симулиращи функционираща демокрация чрез избори, като същевременно разрушават демократичните институции.

Възприятията сред гватемалците, че политическият и икономически елит на страната са корумпирани и в съучастие с организираната престъпност, се засилиха, след като тогавашният президент Джими Моралес стартира изключително успешна антикорупционна мисия от Гватемала, подкрепена от ООН през 2019 г.

Оттогава администрацията на Моралес, а сега и тази на Джаматеи, поеха контрола над съдебната система и настроиха Главния прокурор срещу онези, които водеха борбата срещу корупцията. Повече от две дузини прокурори и съдии са избягали в изгнание.

Правителството на САЩ санкционира главния прокурор и нейния прокурор за борба с корупцията за предполагаемо участие в „значителна корупция“.

Проучванията на общественото мнение, публикувани в Гватемала тази седмица, показаха, че Аревало води с голяма разлика.

На заключителното събитие на кампанията си в сряда вечерта, Аревало каза на хилядите, събрали се на централния площад в столицата, че „точно както казахме преди два месеца, те няма да видят идваме. Ние ще бъдем изненадата и хората, които изискват достойнството си, не могат да бъдат спрени.“

Едгар Ортис, юридически директор на базираната в Гватемала Liberty and Development Фондация каза, че според анкетата на неговата група почти половината от анкетираните имат неблагоприятно мнение за Торес. Атаките й срещу Аревало не намериха отзвук, защото избирателите са в настроение да накажат традиционните партии, каза Ортис.

Това е по-малко вярно сред по-възрастните, по-бедни избиратели в селските райони, които съставляват най-лоялната база за подкрепа на Торес. Те си спомнят безплатните торби с основни хранителни продукти, които получаваха всеки месец, когато тя беше първата дама, надзираваща социалните служби в страната. И приказките за легализиране на еднополовите бракове и абортите, които са чули, че Торес разпространява за Аревало, ги тревожат.

Само дни преди вота Дора Ернандес все още агонизира нейното решение. Тя беше една от онези, които помогнаха на Аревало да стигне до балотажа, гласувайки за него на първия тур заради обещанието му да преследва корумпираните.

„С този кандидат (Arévalo), Гватемала може да бъде преобразена“, спомня си мисленето си тя.

Въпреки това напоследък тя чу Торес да казва, че Arévalo е заплаха за гватемалските семейства. Съпруга на англикански свещеник, тя не подкрепя еднополовите бракове.

„Не знаем дали другата страна прави голяма негативна кампания с това или ако наистина има нещо в това“, каза 46-годишната домакиня от град Гуалан в източна Гватемала.

В селския район, където живее, всички подкрепят Торес, каза тя, защото са бедни и Торес е обещал торби с храна и друга подкрепа. Но тя също таи съмнения относно Торес.

Във вторник най-голямата група ветерани в Гватемала подкрепи Торес, присъединявайки се към нейното описание на Движението за семена като екзистенциална заплаха за демокрацията в Гватемала. Същата група по подобен начин вся страх около Торес по време на първите й две кандидатури за президентския пост.

Подобни цинични обрати карат другите да го отхвърлят като политически театър.

Хавиер Зепеда първоначално се интересуваше от бизнесмена Карлос Пинеда, чиято кандидатура беше прекратена от съдилищата едва месец преди първия кръг на гласуването в момент, когато социологическите проучвания показваха, че той е фаворит . След като Пинеда излезе, 39-годишният търговец се прехвърли на Аревало, друг кандидат, който обеща да промени системата. заплатата му остана същата. Той каза, че колата му наскоро е била открадната и полицията не е направила нищо, след като е взела доклада му.

Опитите на Торес да нарисува Аревало като заплаха за семействата в Гватемала са просто „политика, " той каза. Той наблюдаваше дебата на кандидатите тази седмица и изглеждаше доволен от думите на Аревало, че няма намерение да прави промени, които биха засегнали консервативните социални ценности на Гватемала.

Все пак Торес е най-добрият в Гватемала -известен политик и тя е изградила страхотна мрежа в цялата страна. Големият марж, показан в последните проучвания, обаче, може да затрудни активирането на тази мрежа в неделя.

Чанг, политическият анализатор, попита: „ Какви стимули имат кметовете от други партии … да мобилизират хора и гласоподаватели за кандидат, който според социологическите проучвания няма да спечели?“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР