Гуверньорът на БНБ Димитър Радев предупреди, че от динамиката на

...
Гуверньорът на БНБ Димитър Радев предупреди, че от динамиката на
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: Не може на всеки три месеца да актуализираме бюджета

Гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев предизвести, че от динамичността на политическите събития у нас зависи дали България ще влезе в еврозоната в индикативния период от януари 2024 година, оповестява

" Целият развой на присъединение към еврозоната в доста огромна степен е функционалност на политическия развой. Ние имаме сериозна смяна в този развой от през вчерашния ден. За това доста е значимо по какъв начин този развой ще се развие оттук насетне. Това може да форсира или да забави въвеждането на еврото в България ", сподели Димитър Радев, както и обърна внимание, че поради събитията от предишното лято страната ни е скъсила периодите, в които би трябвало да се приготви за въвеждането на единната европейска валута.

Необходимо е приемането на 100 законодателни текста, в това число и Закон за приемането на еврото. Заради динамичността на политическите събития предходната година обаче, процесът е доста занимателен и в този момент би трябвало да се случи в границите на 18 месеца, добави той:

" Аз не желая да бъда подигравателен или сериозен, само че ние не може да си позволим на всеки три месеца да актуализираме бюджета. Това ще ни разстрои тотално работата. Ние към този момент сме в бюджетната процедура за идната година. Говоря за Централната банка и допускам, че същото, доколкото имам информация, а аз имам такава информация, важи и за комерсиалните банки ", съобщи гуверньорът Димитър Радев, който взе участие в взаимно съвещание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по европейски въпроси, които разискват законопроект за утвърждение на Националния проект за въвеждане на еврото.

След това бюджетната комисия ще разиска и актуализацията на бюджета, откакто отхвърли настояването на ГЕРБ точката да отпадне от дневния ред.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР