Гущерите са много популярни домашни любимци и като се има

...
Гущерите са много популярни домашни любимци и като се има
Коментари Харесай

Какво ядат гущерите?

Гущерите са доста известни домашни любимци и като се има поради разнообразието от типове, от които можем да си изберем, не е учудващо, в случай че не знаем с какво тъкмо да ги храним. Какво ядат гущерите? Някои гущери са месоядни, други са тревопасни, а трети - всеядни. Невъзможно е да се заключи това, което ядат гущерите, защото другите типове гущери изискват разнообразни диети, с цел да бъдат здрави и щастливи.

Разбира се, всички от тях имат потребност от непрекъснат достъп до чиста вода, а множеството се нуждаят и от хранителни добавки като калций и витамин Д3, плюс мултивитамини, честотата на които зависи от типа, възрастта и статуса на размножаване на гущера. Обикновено спомагателните витамини и минерали се дават под формата на прахуляк поръсени в дребни количества върху инсекти или пресни плодове/зеленчуци, съгласно това какво яде гущера.

Най-често на домашно отглеждани гущери би трябвало да се дава калций без прибавен витамин Д3 през ден като се поръсва върху храната, редувайки го с калций, съдържащ витамин Д3. Освен това един път седмично да се предлага мултивитамин. Независимо от типа, гущерите в никакъв случай не би трябвало да се хранят с светулки, защото тези инсекти са токсични и поглъщането им съвсем постоянно води до съдбовен край.

Може би най-често отглежданите гущери през днешния ден включват брадатите дракони, леопардовите гекони и хамелеоните. Ето с какво се хранят гущерите от тези типове!

Какво ядат брадатите дракони?

Брадатите дракони са всеядни животни, които би трябвало да бъдат хранени със примес от пресни артикули плюс живи инсекти всеки ден. Пресните артикули могат да съдържат зеленчуци като листни зеленчуци, тикви, моркови, чушки, броколи, фасул, сладки картофи, тиква, целина, краставици и аспержи, с по-малки количества плодове като банани, ябълки, круши, праскови, пъпеш, сливи, кайсии, нектарини, любеница, грозде, папая, ананас и горски плодове. Лукът и чесънът би трябвало да се заобикалят.

 Какво яде брадатият змей Снимка: pixabay.com

Насекомите, с които могат да се хранят брадати дракони, включват брашнени червеи, щурци, някои хлебарки, маслени червеи, вечерници, копринени буби, червеи и восъчни червеи. Всички тези червеи могат да се намерят в зоомагазините. Ако се натъкнете на инсекти вкъщи или на открито, не трябва да ги давате на гущера, защото те могат да съдържат пестициди или други нездравословни химикали.

Като цяло по-младите, към момента подрастващи брадати дракони се нуждаят от повече инсекти и по-малко пресни артикули, до момента в който при възрастните е противоположното.

Точно както пресните артикули са по-питателни от замразените или консервирани, живите инсекти са по-добър избор от към този момент мъртвите. Плюс това придвижването им подтиква инстинктивното държание на гущерите. Всички инсекти би трябвало да бъдат хубаво охранени преди да се дадат на гущера, тъй че да са по-питателни, и би трябвало да се оферират в такова количество, което гущера може да изяде - в противоположен случай останалите живи инсекти могат да стартират да хапят гущера.

Какво ядат леопардовите гекони?

Леопардовите гекони са хищници, те ядат единствено инсекти. Младите гекони се хранят всекидневно, до момента в който някои огромни възрастни могат да ядат през ден, според от здравословното им положение и развъдна активност. Повечето гекони ядат най-вече брашнести червеи и щурци, само че според от размера им могат да ядат и същите типове червеи, с които се хранят и брадатите дракони. Подобно на драконите, насекомите би трябвало да бъдат авансово охранени и да се дават в количество, което гекона може да изяде. Насекомите би трябвало да бъдат навлажнени и посипани с витаминен и минерален прашец, както споменахме нагоре.

 Какво ядат геконите

Внимавайте да не прехраните геконите, защото те са склонни да преяждат и да напълняват. Здравите гекони съхраняват мазнини в опашките си, които би трябвало да са едри (но не по-широки от телата им), а не тънки и сходни на молив. Въпреки това, геконите с наднормено тегло ще развият стомашна болежка и постоянно при тях се виждат мазнини по краката и ръцете. В идеалния случай геконите не би трябвало да се хранят с повече инсекти, в сравнение с биха изяли за интервал от 20 минути. Внимавайте също да не давате инсекти, прекомерно огромни за гекона, или няма да могат да ги обхванат. Общото предписание е че на гущерите не биват да им се дават инсекти по-големи от дистанцията сред очите им.

Какво ядат хамелеоните?

Хамелеоните са по-трудни за хранене (и като цяло за отглеждане) от другите гущери. Популярността им обаче се е нараснала доста през последните години. Повечето хамелеони са месоядни, ядат разнообразни инсекти (като горе изброените), само че обичат да си похапват и безкрили плодови мухи. Забулените хамелеони обаче са склонни да си похапват и пресни артикули като синап, глухарче и други зелени зеленчуци. Подрастващите хамелеони би трябвало да се хранят всеки ден, до момента в който възрастните могат и през ден според от здравословното им положение и развъдна активност.

Насекомите би трябвало да се оферират поръсени с минерални и витаминни добавки по едно или две едновременно, до момента в който хамелеонът към този момент не желае да яде. Друга неповторима характерност на хамелеоните е, че те не биха пили вода от паничка или чинийка, само че биха пили в случай че капе от растения или се стича по стените на ограждението им. Съществуват поилки, които може да прикрепите към клетката или аквариума, с цел да може хамелеона ви да пие вода.

 Какво ядат хамелеоните

Независимо от типовете, влечугите би трябвало да се държат в желаните от тях оптимални температурни зони, с цел да могат да смилат храната си вярно. Това е тъй като множеството влечуги зависят от външни източници на топлота, с цел да поддържат телесните си температури за оптимално храносмилане и действие на имунната система. Ако осигурите идеалната диета, светлина, топлота и мокрота, можете да помогнете на вашия домакински любим да живее дълъг, благополучен живот.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР