Гумените патета за вана крият своите малки и не много

...
Гумените патета за вана крият своите малки и не много
Коментари Харесай

Скритата тайна на бебешките патета за вана


Гумените патета за вана крият своите дребни и не доста приятни секрети, откриват учени в Швейцария. Макар да плуват добродушно на повърхността и да веселят бебето по време на баня, мръсната загадка на жълтите играчки е скрита в дълбочина.

Според учените гумените патета за вана с времето се трансформират в контейнер за най - разнородни микроби , с които бебето може да влиза в контакт всекидневно.

В лабораторни условия учените правят самобитна дисекция на няколко десетки патета за вана и изследват в детайли вътрешността им. Оказва се, че във всяка от проучените играчки има навлязла вода, а в четири от всеки пет случая в нея се открива наличие на евентуално патогенни микроорганизми.

С най-голяма периодичност се открива съществуването на бактерии от жанр Legionella, причинители на рисковото заболяване легионелоза . Тези бактерии се срещат постоянно във водоизточници, а виреят и се развъждат най-добре при температура към 40º-50º

С –условия, каквито водата в бебешкото корито обилно им дава. Освен тях във вътршността на гумените патета за вана учените откриват и съществуване на бактерии от типа Pseudomonas aeruginosa, които са главен извършител на вътреболнични инфекции и на съществени болести като кистична фиброза и други Двата вида бактерии се срещат с голяма периодичност навътре в гумените патета и с концентрации от към 70 милиона броя на квадратен сантиметър повърхност.

Това е стряскащо висок брой, при изискване

че бактериите са евентуални патогени , с които бебешката имунна система доста мъчно би могла да се пребори.

Чистата вода не може да обезпечи задоволително хранителни субстанции за развиването на тези микроорганизми, само че епителът , лющещ се от бебешката кожа, както и някои съставки на сапуните и гумата, от която играчките за баня са направени, са същински деликатеси за бактериите. Така с всяко последващо прилагане патето за вана става източник на все по-голямо количество от тях.

Свързани публикации.. Защо някои бебета се раждат с повече коса? 0 Изненадващо доста отрови в детските играчки 0 6 рискови заболявания, предаващи се от животни на хора 0

Учените споделят, че постоянният контакт с тези бактерии е съществена причина за развиване на очни , ушни и чревни инфекции в бебешка и детска възраст.

Проучването на швейцарските учени е оповестено неотдавна в журнала Biofilms and Microbiomes. Посочва се като първо по рода си, отдадено на евентуалните опасности от инфекции породени от невнимателно къпане на бебетата . Целта на учените е да покачат информираността на младите родители за скритите рискове при развъждането на бебето. Очевидно е належащо да се обърне по-сериозно внимание на качеството на материалите, от които се създават бебешките играчки, изключително тези, с коит обебето влиза в контакт всекидневно.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР