Гугъл пусна дудъл за рождения ден на Би Би Кинг.

...
Гугъл пусна дудъл за рождения ден на Би Би Кинг.
Коментари Харесай

Doodle за ЧРД на Би Би Кинг

" Google " пусна дудъл за рождения ден на Би Би Кинг .

Световната мрежа означи 94 години от рождението на великия музикант.

Блус легендата Би Би Кинг умря на 15 май 2015 година в Лас Вегас на 89-годишна възраст.

Великият китарист има 15 награди Грами от 1971 година до момента, разгласен е за почетен лекар на университета в Йейл през 1977, приет е за актьор с голям принос за културата, уважаван и ухажван от американските президенти през годините.

Райли Бен Кинг е роден на 16 септември в Ита Бена, ферма на няколко километра от Индианола, Мисисипи. Израства с песните на служащите на полето и с госпъла в църквата. През 1943 година става служащ във плантация и открива джаза - с една китара, на която е научил главните акомпанименти.

От 1948 година свири всеки ден в клуб в Мемфис и един път седмично в локалното радио WDIA - по няколко части и джингли за рекламите.

Горе долу по това време кръщава китарите си " Лусил ". Една вечер в клуб в Арканзас сборичкване сред мъж и жена му Лусил, провокирало пожар. Би Би Кинг излязъл от клуба на тичешком, само че не запомнил вътре единствената си китара. Върнал се в горящия клуб да я вземе. Щастлив, че я е избавил, взема решение да й даде името Лусил. Така назовава всичките си китари Гибсън ЕС-355 през целия си живот по-късно и споделя анекдотичната история на името в една комбинация от 1968 година

Кариерата му продължи повече от 65 години, през които е изнасял от време на време по 300 концерта годишно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР