Губернаторът на Окинава Дени Тамаки отбеляза 77-ата годишнина от битката

...
Губернаторът на Окинава Дени Тамаки отбеляза 77-ата годишнина от битката
Коментари Харесай

77 години след края на битката: В Окинава поискаха намаляване на американските войски

Губернаторът на Окинава Дени Тамаки означи 77-ата годишнина от борбата за архипелага, една от най-ожесточените по време на Втората международна война, с апел американското военно наличие на южните острови да бъде понижено, заради опасения Окинава да не се окаже въвлечена в районното напрежение, съобщи Асошиейтед прес.

Южната островна група е сцена на едно от най-кървавите сражения през войната, останало в историята като Битката за Окинава. В боевете умират към 200 000 души, като близо половината от тях са поданици на Окинава.

Това е единствената борба от войната, която се води на японска земя. Тя ще бъде запомнена и с това, че с цел да забави вероятен американски десант в континентална Япония, японската войска жертва локалните поданици.

На гала в Окинава за отбелязването на годишнината от приключването на борбата на 23 юни 1945 година към 300 присъстващи, измежду които министър председателят Фумио Кишида и други публични лица, резервираха минута безмълвие по обед и поставиха хризантеми в памет на починалите през войната, осведоми Българска телеграфна агенция.

В речта си за мир на церемонията, която се състоя в град Итоман на основния остров от архипелага, губернаторът Тамаки съпостави борбата с съветската инвазия в Украйна и съобщи, че разрушаването на градове, здания и културни обекти и животът в боязън на украинците " извикват загатна за борбата на Окинава, въвлякла преди 77 години нейните поданици ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР