Лидерът на опозицията в Боливия се подлага на медицински тестове, тъй като предварителното му задържане се проточи с месеци

...
Губернаторът на най-населения и най-богатия регион на Боливия получи разрешение
Коментари Харесай

Губернаторът на най-населения и най-богатия регион на Боливия получи разрешение да напусне за кратко висшето си управление охраняема затворническа килия за медицински тестове, подчертавайки как политикът, смятан за лидер на опозицията в страната, управлява от бехи...

От PAOLA FLORES Associated Press и DANIEL POLITI Associated Press 6 септември 2023 г., 18:05 ч. Melections the Organisation of American Щатите казаха, че са помрачени от измами. Съдиите постановиха, че губернаторът трябва да бъде оставен в ареста, тъй като съществува риск от бягство и може да попречи на текущото разследване.

Губернаторът, който остава на поста си, докато е в затвора, категорично отхвърли всички обвинения и определи задържането си като „отвличане“.

Не е определена дата за започване на процеса срещу него.

Източният регион на Санта Круз, което съставлява около една трета от икономическата активност на Боливия, отдавна се управлява от десни правителства, противопоставящи се на лявото централно правителство в столицата Ла Пас.

Изображенията, видени на Камачо по време на изслушване през юли, показаха, че губернаторът е загубил значително тегло през месеците си зад решетките, което изостри притесненията за здравето му. Семейството му изрази загриженост относно неговия синдром на Churg-Strauss, заболяване, което възпалява кръвоносните съдове и може да доведе до трайно увреждане на органите, ако не се лекува правилно, каза Наталия Ибанес, братовчедка на Камачо, пред AP.

Неговият адвокат, Мартин Камачо, каза, че докато е бил в болницата, губернаторът е претърпял „вид аритмия, но вместо да го стабилизира, той е бил прехвърлен обратно в Чончокоро, без да получи каквито и да е тестове.“ Той описа като „нечовешки акт“, тъй като „е очевидно, че животът му е в опасност“.

Адвокатът каза по-рано, че управителят е загубил някъде между 12-15 кг (26-33 паунда) и е отказал да бъде лекуван от затворнически лекари, защото те не са специалисти. p>

Хуан Карлос Лимпиас, директор на затворническата система на Боливия, настоя, че Камачо е получил необходимата медицинска помощ, въпреки че призна в интервю миналия месец, че губернаторът е отслабнал със 7 килограма.< /p>

„Когато беше задържан, той тежеше 62 килограма, а сега тежи 54,9 килограма“, каза Лимпиас пред АП в началото на август.

Международната общност до голяма степен запази мълчание относно задържането на Камачо, което Сезар Муньос, асоцииран директор на отдела за Америка на Human Rights Watch, каза, че „има ясно политическо измерение“, отбелязвайки, че „няма солидно оправдание за да бъде в превантивно задържане.“

И все пак случаят на Камачо едва ли е необичаен в страна, в която повече от 60% от задържаните са в предварителен арест, а независимостта на съдебната система е открито поставена под въпрос.

„Предварителното задържане трябва да бъде изключение, а не правило“, каза Муньос, а в този случай още повече, като се има предвид, че Камачо е добре позната личност, която има постоянно пребиваване и работа, два аргумента, често използвани за оправдаване на задържането под стража.

Тамара Тарачук Бронър, директор на програмата за върховенство на закона в Междуамериканския диалог, каза, че задържането на Камачо се извършва „в страна, в която липсата на съдебна независимост е очевидна“. Правителства от всички политически насоки „се възползваха от липсата на независима съдебна система, за да използват съдилищата срещу политически опоненти.“

Задържането на Камачо доведе до протести и блокади на пътища в родния му Санта Круз, което продължи седмици, но вниманието намаля, тъй като превантивното му задържане беше многократно удължено.

Губернаторът представлява „политически трофей, който е бил иззет от ограничи Санта Круз“, каза Ервин Базан, депутат от Creemos, партията, която Камачо ръководи.

Членовете на управляващото Движение към социализма обаче настояват, че задържането на Камачо е просто .

„Камачо извърши преврат в Ла Пас“, каза Ренан Кабесас, депутат от MAS.

Социалният трус, последвал президентските избори през 2019 г., доведе до смъртта на 37 души.

Густаво Торико, заместник-министър на федералното правителство за държавно управление, дори стигна дотам да се подиграва със загубата на тегло на губернатора, като каза в интервю от юли, че това се дължи на липсата на упражнения и факта, че Камачо вече не яде хамбургери или пие бира.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР