Губернаторът на Калифорния подписва закон, изискващ неутрални спрямо пола бани в училищата до 2026 г.

...
Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм подписа закон, който изисква училищата
Коментари Харесай

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм подписа закон, който изисква училищата K-12 да осигурят неутрални по пол бани до юли 2026 г.

Новият закон, законопроект 760 на Сената, беше сред поредица от закони, подписани от Newsom в събота за разширяване на защитата на ЛГБТК общността в щата.

„Калифорния се гордее, че има някои от най-стабилните закони в нацията, когато става въпрос за защита и подкрепа на нашата ЛГБТК+ общност“, каза Нюсъм в изявление.

Съгласно закона „всеки училищен район, окръжна служба по образованието и чартърно училище“ ще трябва да има поне една неутрална по отношение на пола баня в кампуса на или преди 1 юли 2026 г. Банята трябва да е достъпна за използване по време на учебните часове и по време на училищни мероприятия, когато учениците присъстват, гласи законът.

Законът позволява временно затваряне на всяка баня, неутрална по отношение на пола, само ако има документирано опасение за безопасността на учениците, непосредствена заплаха за безопасността на учениците или банята трябва да бъде ремонтирана.

Законът също така изисква неутралната по отношение на пола баня да има табели, идентифициращи пространството като отворено за всички полове, да бъде отключено и достъпно за всички ученици. Той изисква училищата да определят член на персонала, който да служи като точка за контакт, за да се гарантира, че банята е в съответствие с държавните закони.

Щатският сенатор Джош Нюман, който спонсорира закона, аплодира действието на губернатора, като каза на CNN, че е „честно всеки да има достъп до тоалетна без страх от излизане, тормоз или стигматизация“.

Нюман каза, че се надява законът да стане модел за други щати, за да помогнат за защитата на децата.

Тони Хоанг, изпълнителен директор на групата за граждански права на ЛГБТК, Equality California, каза, че действието на губернатора изпраща „ясно послание“, че Калифорния ще защити правата на ЛГБТК общността.

„Атаките, изпълнени с омраза, няма да бъдат толерирани и ние ще продължим да защитаваме и гарантираме безопасността на всички членове на LGBTQ+ общността“, каза Хоанг.

През последните години училищните райони в цялата страна обсъждаха включването и представителството на ЛГБТК, включително дали да се позволи обучение в класната стая за полова идентичност, съобщи CNN по-рано.

Въпросът за достъпа до банята е в центъра на националния дебат от години. През 2016 г. Северна Каролина прие закон, който задължава хората, използващи обществени бани и съблекални, да използват стаи, които съответстват на пола в техните свидетелства за раждане, ако въпросните стаи са за многократно настаняване. Мярката предизвика силни критики от бизнеса и защитниците и по-късно беше отменена.

По това време администрацията на бившия президент Обама издаде насоки, насочващи училищата да позволяват на транссексуалните ученици да използват съоръжения, които съответстват на тяхната полова идентичност. Тези защити по-късно бяха оттеглени от администрацията на Тръмп през 2017 г.

Нюсъм подписа поредицата от нови защити за LGBTQ калифорнийци в закон ден след като наложи вето на законопроект, който щеше да изисква от щатските съдии да обмислят дали родителят потвърждава полова идентичност на детето си, когато предоставя попечителство и посещение.

В изявление, обясняващо ветото, губернаторът отбеляза, че съдилищата на Калифорния вече са задължени да разглеждат здравето, безопасността и благосъстоянието на детето, „включително потвърждението на родителя за полова идентичност на детето“.

Той също така призова за повишено внимание, „когато изпълнителната и законодателната власт на държавното управление се опитват да диктуват - с предписателни термини, които посочват една характеристика - правни стандарти, които да се прилагат от съдебната власт“.

„Другомислещите избрани служители в Калифорния и други щати биха могли много добре да използват тази стратегия, за да намалят гражданските права на уязвимите общности“, пише той.

Няколко други държави са издали политики, свързани с LGBTQ студенти и достъп до баня. По-рано тази година в Айдахо влезе в сила закон, който забранява на транссексуални ученици да използват обществени училищни бани, които не съответстват на пола им, определен при раждането. Миналия месец федерален съдия издаде временна ограничителна заповед, блокирайки прилагането на закона.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР