Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков написа в канала си

...
Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков написа в канала си
Коментари Харесай

Киев атакува с 14 дрона Белгород и Воронеж, Зеленски потвърди за удар по летище в Крим

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков написа в канала си в приложението " Телеграм ", че свалените въздушни обекти са били ориентирани към град Белгород. По думите му няма жертви.

Ройтерс показва, че украинско нахлуване е нанесло вреди на редица жилища в региона.

Губернаторът на Воронежка област Александър Гусев сподели, че една жена е ранена и ред здания са развалени, когато в региона е бил свален дрон.

" През нощта бяха прекъснати опитите на Киев да извърши терористични офанзиви в Руската федерация с ракети " Точка-У ", РСЗО " Вампир ", БПЛА и балони, заяви съветското министерство на защитата.

С помощта на системите за противовъздушна защита над територията на Белгородска област са унищожени 2 ракети, 19 ракети, 16 БПЛА и 2 дребни балона, над Ростовска област - 3 БПЛА, над Воронежска област - 1 БПЛА и 3 балона, съобщи РИА Новости.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски публично разгласи през днешния ден, че армията на страната му е атакувала съветско летище в Крим.

" Днес въоръжените сили на Украйна нанесоха акуратен удар по окупаторите в Джанкой, по летище ", съобщи Зеленски в обичайното си вечерно видеообръщение към нацията, представен от Българска телеграфна агенция.

По рано през днешния ден ДПА съобщи, че Украйна е атакувала няколко обекта в Русия и нелегално анексирания Кримски полуостров с дронове и ракети, като се базира на осведомителна организация РБК-Украйна. По данни на локални източници през вчерашния ден сутринта са се чули гърмежи на въпросното военно летище край Джанкой.

Според съветски източници са изстреляни 12 ракети ATACMS, като към този момент са доказани попадения - първият удар е бил по ЗРК С-400 " Триумф ". Унищожени са три пускови установки и радарна станция на комплекса.

Вторият удар е нанесен по пункта за приемане и ремонт на военна техника на 77-ма зенитно-ракетна бригада (в/п 33742, Краснодарски край). В момента на удара две пускови установки С-300 (от незнайна модификация) са били там на обслужване. В резултат на удара в пункта е зародила вторична експлозия на муниции. Какво тъкмо се е взривило не се оповестява.

На летището в Джанкой са дислоцирани хеликоптери Ка-52, Ми-8, Ми-28, Ми-35, както и 3 батареи С-400. Формално на летището е основан вертолетен полк, само че постоянно се употребява и от съветски щурмови самолети.

В източните околности на Часовой Яр се водят яростни боеве . Въоръжените сили на Украйна държат позициите си, макар че съветските сили натискат с неистови " месни щурмове ", без значение от загубите, съобщи УНИАН.

 

Руски въздушни удари в две области

Есплозиите са избухнали и в региона на Ивано-Франковск в Западна Украйна , заяви украинското издание " Паблик ". Няма предоставени детайлности. Местните управляващи не разясниха обстановката. По-късно организация РБК-Украйна заяви за детонация в град Ивано-Франковск, съобщи ТАСС.

В момента има въздушна паника в Ивано-Франковска, Тернополска, Хмелницка и Черновецка области.

Руските въоръжени сили са блъснали хранилища в Ивано-Франковск и летище в град Коломия, Ивано-Франковска област, заяви за РИА Новости координаторът на николаевския под земята Сергей Лебедев, базирайки се на свои сътрудници, съобщи РИА Новости.

Шмигал в Съединени американски щати

Украйна чака помош от Съединени американски щати и работи за нея, съобщи министър-председателят на Украйна Денис Шмигал, който се срещна в американската столица с водача на демократичното малцинство в Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Хаким Джефрис, съобщи УКРИНФОРМ.

Премиерът написа в приложението " Телеграм ", че водачите в американските бизнес среди са заинтригувани от Украйна и че е в полза на Украйна да се трансформира в идната дестинация на американските вложения, добавя украинската организация.

Шмигал разяснява обсъжданите тематики на Форума на партньорството сред Съединени американски щати и Украйна във Вашингтон, прецизира УКРИНФОРМ. По неговите думи задачата на тазгодишното издание на срещата е да сплоти напъните за възобновяване на Украйна и да притегли американски вложения в стопанската система на неговата страна.

Помощта за Украйна не е просто щедрост, а инвестиция в силата на демокрацията, съобщи още украинският министър председател, представен от Ройтерс.

Ако Русия осакатява украинската стопанска система, това ще осакати украинската страна до степен, в която тя няма да е способна да се пази на бойното поле, добави министър председателят.

Той сподели, че чака Конгресът на Съединени американски щати да утвърди закона, който разрешава на американското държавно управление да конфискува замразените съветски активи в помощ на Украйна. Шмигал подсигурява, че задачата на държавното управление му е нулевата приемливост за злоупотребата с държавни фондове.

Шмигал и министърът на финансите на Украйна Сергий Марченко се срещнаха в американската столица Вашингтон с финансовата министърка на Съединени американски щати Джанет Йелън в коридорите на пролетните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд.

Конгресът гласоподава помоща за Киев в събота

Финансовата министърка на Съединени американски щати Джанет Йелън акцентира нощес, че държавното управление на президента Джо Байдън, който е кандидат за втори мандат от страната на Демократическата партия, е ангажирано с обезпечаването на финансова и военна помощ за Украйна, изтъквайки, че " няма опрощение " за забавянето на утвърждението на тази помощ в Конгреса на Съединени американски щати от страна на представителите на Републиканската партия, съобщи Ройтерс.

Йелън направи това изказване след срещата си със своя украински сътрудник Сергий Марченко и премиера на Украйна Денис Шмигал във Вашингтон в коридорите на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка в американската столица.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати Майк Джонсън заяви през вчерашния ден, че в долната камара на американския парламент пакетите от помощ за Украйна, Израел и Индо-тихоокеанския район ще бъдат гласувани тази събота.

Йелън сподели, че с Шмигал и Марченко са обсъждали взаимни първостепенни задания, включително световната финансова помощ за Украйна, напредъка в украинските промени и съветските отговорности за погашение на компенсации поради водената от Москва война в прилежащата страна.

" Финансовата помощ от страна на Съединени американски щати е по-наложителна от всеки път, защото е неразривно обвързвана с триумфа на Украйна на бойното поле и способността на държавното управление да окаже жизненоважна поддръжка за своя народ ", означи Йелън. Тя напомни, че Съединени американски щати и техните съдружници са обезпечили забележителна помощ за Киев от началото на пълномащабната съветска инвазия през февруари 2022 година

Шмигал на собствен ред прикани за наказания против целия съветски банков бранш и целия съветски нуклеарен бранш, като в същото време акцентира незабавната потребност от американската помощ за страната му.

 

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР