Губернаторът на американския щат Уисконсин Тони Евърс обяви извънредно положение

...
Губернаторът на американския щат Уисконсин Тони Евърс обяви извънредно положение
Коментари Харесай

Губернаторът на щата Уисконсин обяви извънредно положение след протестите в град Кеноша

Губернаторът на американския щат Уисконсин Тони Евърс разгласи изключително състояние в щата и съобщи, че ще разположи спомагателни сили от щатската национална армия поради размириците и митингите в град Кеноша, избухнали, откакто негър мъж беше прострелян от полицията, съобщи Ройтерс.

След като в понеделник на място бяха изпратени над 100 членове на националната армия, Евърс сподели, че числеността им ще бъде увеличена на 250 души. Тази стъпка се подхваща в отговор на апели за по-твърда реакция на управляващите, откакто мирните улични митинги бяха помрачени от последвала нощ на разграбване и палежи, при които бяха нанесени обилни вреди на редица публични здания, магазини и офиси.

Двадесет и девет годишният Джейкъб Блейк беше прострелян в неделя следобяд пред очите на трите си деца (момчета на 3, 5 и 8 години), до момента в който се опитвал да приключи спор сред две дами.

Пред телевизия "Ей Би Си Нюз " юристът по цивилен права Бен Кръмп, който съставлява фамилията на Блейк, сподели че Джейкъб е бил улучен от четири от общо седем патрона, изстреляни от един и същи служител на реда. В снимано от комшия видео се вижда по какъв начин Блейк върви към колата си, отдалечавайки се от двама служители на реда, които са насочили оръжие към гърба му. Докато отваря вратата на колата си и се готви да влезе, отекват седем изстрела. Полицията не изясни за какво е било стреляно по Блейк. Според Кръмп не е имало признаци Блейк да е въоръжен.

Семейството на Джейкъб Блейк прикани да се постави завършек на прерасналите в принуждение митинги в Кеноша. На свикана от тях конференция, юристите на фамилията споделиха, че Блейк е неподвижен от кръста надолу, евентуално вечно, че е бил улучен в стомаха и са нанесени провали на единия бъбрек и на черния му дроб.

Майката на Джейкъб насочи прочувствен апел за единение и сподели, че се моли за полицейските чиновници и че е разочарована от разрушенията в града.
Стрелбата се проверява от щатските управляващи.

Случилото се с Блейк става три месеца, откакто гибелта на различен афроамериканец, Джордж Флойд, при полицейски арест в Минеаполис провокира митинги в цялата страна против полицейската свирепост и расизма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР