ГРУЗИЯ. От специалния пратеник на „Труд“Грузинците считат Годердзи Ургебадзе за

...
ГРУЗИЯ. От специалния пратеник на „Труд“Грузинците считат Годердзи Ургебадзе за
Коментари Харесай

Приключи ли пътят на едноръкия Ахмед?

ГРУЗИЯ. От специфичния делегат на „Труд“

Грузинците смятат Годердзи Ургебадзе за светец. Отец Гавраил, както е прочут в православната черква, се опълчва на комунизма в най-свирепите мрачните години на руския режим. Всичко стартира с обществено изгаряне на портрета на Ленин, по време на първомайска манифестация. Вкарват го в лудница, изтезават го, само че той оцелява и се посвещава на вярата. Неговите пророчества се сбъдват едно след друго. Това, което още не е пристигнало на дневен ред е борбата с Антихриста. Според него Грузия ще се трансформира в обетована земя, когато тя стартира и Дяволът няма да има място тук.

 ахмед чатаев  16-1-2spaho  16-1-1spaho
Странно, само че навръх булеварда, кръстен на негово име – „ Бери Габриел Салоси “, наподобява завърши една дълга борба с бродещия като демон из Европа деятел на „ Имарат Кавказ “ и „ Ислямска страна “ – Ахмед Чатаев. Той е може би един от най-мрачните терористи през последните години. „ Едноръкият Ахмед “ се изплъзваше като шейтан от управляващите, в това число и от България, където бе пуснат след напън от правозащитни организации. Това е терористът, виновен за най-кървавите атентати в Истанбул – този на летище „ Ататюрк “ и нощния клуб „ Рейна “. Жертвите бяха десетки.

Ето по какъв начин завърши всичко за него, тук в Грузия.
Миналият вторник, чиновници на службите в Тбилиси задържат при специфична интервенция жител на Русия, за който имат подозрение, че е част от терористична група. От него са конфискувани оръжия. При разпита се открива, че той има съратници, които се укриват в града.

Става дума за трима извънредно рискови членове на „ Ислямска страна “, също жители на Русия, които са се открили в квартира на същия бул.. Агенти, под прикритието на чиновници на комунална компания, съумяват да влязат в квартирата и да огледат ситуацията. Веднага е взето решение да се щурмува квартирата и да бъдат задържани обвинените.

Група от спецчастите идва на мястото, само че явно терористите са се усетили още при предходните „ посетители “ и посрещат служителите на реда с автоматизирани откоси и ръчни гранати. Едва тогава полицията схваща на какво тъкмо са попаднали. Властта стартира незабавна евакуация на жителите на регион, където се води интервенцията.
В сряда сутринта обстановката се изостря, когато тримата обвинени се задействат. Те стартират съсредоточен огън по спецчастите. Един от терористите се демонстрира на прозореца и с прецизен изстрел в главата ликвидира един от служителите на реда – Иван Голошвили, чието заравяне беше в неделя.

Това вбесява спецчастите и те стартират обстрел в това число с едрокалибрено оръжие. В късния следобяд взлом на служителите на реда завършва случая. И тримата терористи са убити. Един от тях се пробва да се взриви измежду униформените, само че си потегля самичък от тази земя. Според информация на локалните медии задържанията най-вероятно е Сухо Дудаев, също търсен от „ Имарат Кавказ “.

Разбира се, управляващите още не са удостоверили публично гибелта на Чатаев, само че източници от разнообразни места приказват за това събитие. Бившият полковник от армията на Грузия – Давид Макишвили, който все още се е доброволец от страната на Украйна в борбата със сепаратистите в Донбас, персонално е съобщил новината на грузинските медии, оповестява „ Пенза лайф “. Негов военен приятел, чеченец, който поддържа връзка с организацията на Чатаев е удостоверил новината.
Макишвили свидетелства, че Чатаев е заплашил управляващите в Грузия с огромни терористични набези, в това число и над туристи, в случай че не освободят имама на село Джокола в Панкинското дефиле, който се е борил за отцепването на популации най-вече с чеченци регион в подножието на Голям Кавказ. Имам Аюба Борчашвили към момента е в пандиза. Той е наказан от управляващите за връзки с „ Ислямска страна “ и опитите му да вербува хора от селото си в бойните групи на организацията.
За първи път Чатаев е задържан от управляващите в Русия, само че съумява да избяга от пандиза през 2003 година В Австрия той получава статут на политически емигрант, тъй като сполучливо съумява да се показа за страдалец на „ Кремълския режим “. Чатаев успива управляващите с легендата, че службите в Русия по този начин са го измъчвали, че се е наложило ампутацията на ръката му. „ Едноръкият Ахмед “ пропуща да заяви, че я губи след престрелка.

Ахмед Чатаев в действителност се трансформира в легенда за организациите, борещи се за Кавказки халифат. Руските правораздавателни органи пуснаха искане към Интерпол много от дълго време. И може би тъкмо тъй като Москва е поискала това задържане, редица страни в Европа правеха тъкмо противоположното.
Политическият емигрант няколко пъти е задържан за нелегално владение на оръжие, само че легендата за неприятната Москва постоянно му обезпечава прошка. През 2008-а да вземем за пример е задържан на ферибот в едно с други чеченци. Обвинени са, че нелегално се превозвали съществено количество муниции и автомати „ Калашников “. Дяволът съумява да си обезпечи мижава присъда от едвам година затвор, тъй като се оправдава, че това оръжие е подхвърлено в колата му, с цел да бъде задържан. Най-вероятно от съветски сътрудници.

Задържан е и в Украйна, поради алената бюлетина на Интерпол, само че към този момент се намесват и правозащитните организации, които внезапно стартират да му симпатизират. Те провеждат голяма акция с етикет „ политическият преселник желаят да го върнат на режима в Москва “ и делото за екстрадиция завършва на секундата.

Същото се случва и в България през 2011-а. Той е задържан на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, само че макар, че е търсен за тероризъм и Окръжният съд в Хасково позволява той да бъде пратен на руснаците, на втора инстанция необяснимо за какво прокуратурата се отхвърля от желае си, а съдът в Пловдив отхвърля екстрадицията. Очевидно след мощен напън от страна на неправителствени организации, а може би и на друго равнище.

Още на идната година Чатаев се появява в Грузия, където провежда сепаратистите в Панкинското дефиле. В престрелка със спецчастите, при която са убити 11 терористи и 3-ма служители на реда, Чатаев е тежко ранен още веднъж. Налага се да му бъде амтуирано стъпалото на единия крайник и с изключение на еднорък, той става и сакат. Шейтанът съумява още веднъж да се измъкне изсъхнал от обстановката, като ловко манипулира съда с легендата, че няма нищо общо с бунтовниците, а е бил поканен от полицията да води договарянията. Съдът го оправдава и той отива да води борбата си в Сирия. Едва през 2015 година и управляващите в Съединени американски щати признават, че той не е политически преселник, не е мил интелектуалец, който все желаят да го натопят в терористични организации и го включват в черния лист, поради съпричастност към „ Имарат Кавказ “ и „ Ислямска страна “. Нещо повече, Централно разузнавателно управление на САЩ го счита за един от главните вербовчици на ИДИЛ.

След атентатите на летище „ Ататюрк “ и истанбулската дискотека, Анкара също го погва. Разгромът на ИДИЛ в Ирак и Сирия, явно го е върнала в Грузия, където може би завършва и пътят му.

В историята няма условности, само че всеки би се попитал през днешния ден какъв брой почтени хора щяха да бъдат живи, в случай че алената бюлетина на Интерпол беше изпълнена в няколко европейски страни, в това число и България.

За Грузия остава паниката, че някъде тук има спящи кафези и те към този момент може и да са задействани. Какво са възнамерявали Ахмед Чатаев и негата група още не е ясно. Възможно е да подготвял нещо злокобно, с цел да извърши заканата си от преди две години за кървясъл пъкъл, поради задържания имам от Панкинското дефиле. Да се надяваме, че както е предсказал отец Гавраил, дяволът няма да има място в Грузия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР