Грузинският сепаратистки регион Южна Осетия обмисля референдум за официално присъединяване

...
Грузинският сепаратистки регион Южна Осетия обмисля референдум за официално присъединяване
Коментари Харесай

Сепаратисткият грузински регион Южна Осетия обмисля присъединяване към Русия

Грузинският сепаратистки район Южна Осетия обмисля референдум за публично присъединение към Русия. Това сподели в четвъртък водачът му Анатоли Бибилов .

Южна Осетия и Абхазия са територии на подкрепяни от Русия сепаратисти, оповестили самостоятелност от Грузия след къса война сред двете страни през 2008 година Русия и още няколко страни са признали независимостта на районите.

Според Бибилов сподели още, че водят съвещания с Русия за осъществяване на референдум за присъединение на територията, която е "де факто самостоятелна ".

"Вярвам, че обединяването с Русия е наша стратегическа цел. То е нашият път. И Южна Осетия ще върви по този път ", сподели той пред съветска държавна телевизия.

Външният министър на Грузия дефинира разискването на референдум като "недопустимо ", като акцентира, че Южна Осетия е "окупирана територия ", която принадлежи на кавказката нация.

Говорителят на Абхазкия парламент Валери Кварчия сподели, че районът не обмисля опцията за присъединение към Русия. "Конституцията на Абхазия безусловно и ясно дефинира нашата страна като самостоятелна страна ", сподели Кварчия, като добави, че Русия е "стратегически сътрудник " на Абхазия.

Почти всички 53 500 поданици на Южна Осетия имат съветски паспорти. Според съветски политици референдум може да бъде проведен за един до два месеца, в случай че се вземе дефинитивно решение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР