Грузинският президент от 20 януари 2008 до 17 ноември 2013

...
Грузинският президент от 20 януари 2008 до 17 ноември 2013
Коментари Харесай

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили отровен в затвора?


Грузинският президент от 20 януари 2008 до 17 ноември 2013 година Михаил Саакашвили е бил токсичен с тежки метали в пандиза и рискува да почине, в случай че не получи уместно лекуване. Това се споделя в медицински отчет, публикуван през днешния ден от неговите юристи, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Петдесет и четири годишният Саакашвили, който е водач на опозицията в родината си, е бил трансфериран в болница предходната година след траяла 50 дни гладна стачка. Така той стачкува против изпращането му в пандиза по обвинявания в корист с власт, които по думите му са политически стимулирани.

В отчета, оповестен през днешния ден от юристите на Саакашвили, американският токсиколог Дейвид Смит споделя, че на някогашния грузински водач са били направени проучвания, които са посочили съществуване на тежки метали в организма му.  Споменават се живак и арсен, открити в организма на някогашния президент след отравянето му.

Авторите на отчета, датиран от 28 ноември, споделят, че лекуването, което получава в този момент Саакашвили, му вреди, защото не се прави под подобаващ медицински надзор. " Без съответно лекуване има нараснал риск от гибел ", се споделя в документа. Според Смит на Саакашвили накова лекуване наподобява е било отказано, или то не е налично в Грузия.

Грузинските управляващи твърдят, че Саакашвили получава всички нужни здравни грижи. А грузинската президентка Саломе Зурабишили сподели, че правораздаването би трябвало да реши дали Саакашвили да бъде освободен по медицински аргументи.

Друга лекарка - Мариан Джишкариани, която управлява лекарския консилиум, преглеждал Саакашвили, съобщи, че той е бил диагностициран с мозъчни лезии и интоксикация, увреждаща нервната система. Той страда от съществени болести, които са несъвместими с изискванията, при които изтърпява наказването си, прибавя тя. Според Тенгиз Цуладзе, член на лекарския консилиум, назначен от грузинския омбудсман, Саакашвили е измършавял с близо 40 кг по време на задържането си.

Саакашвили беше арестуван през октомври 2021 година, няколко дни откакто се върна в родината си от заточение, траяло няколко години. Той беше търсен от грузинското правораздаване за корист с власт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР