Груповата фаза на най-престижния европейски клубен турнир за сезон 2021/22

...
Груповата фаза на най-престижния европейски клубен турнир за сезон 2021/22
Коментари Харесай

Равносметка - как и защо: Всички 1/8-финалисти в Шампионска лига... без 1... засега!

Груповата фаза на най-престижния европейски клубен шампионат за сезон 2021/22 завърши... съвсем! Трябваше през днешния ден публично да се постави завършек на всички групи, само че заради метеорологични проблеми в Бергамо, окончателният край ще бъде комплициран в четвъртък (09.12).
А ето какво се случи във всяка група и кои тимове се насочват към осминафиналите в Шампионска лига, кои към Лига Европа и кои към... у дома:
Група А
В група А изненади в крайното класиране нямаше. Манчестър Сити приключи първи, следван от ПСЖ, до момента в който Брюж се оказа финален. Звездните парижани разочароваха с представянето си и невъзможността да победят един път белгийците и един път Република България Лайпци, само че блеснаха с триумф над " жителите ". Това обаче бе незадоволително, защото в ответното огромно дерби Пеп Гуардиола и компания си отмъстиха. Първите две места бяха разпределени още преди последния кръг, а Република България Лайпциг си заслужи мястото в Лига Европа първо след пердах с 5:0 над Брюж, а по-късно и с триумф над Сити в последния мач.
Към осминафиналите - Манчестър Сити и ПСЖ
Към Лига Европа - Република България Лайпциг
Към... у дома - Брюж

Група В
Първоначално група В бе избрана като " групата на гибелта " в тазгодишното издание. Ливърпул обаче разруши на пух и прахуляк това, като записа единствено победи. Все отново би трябвало да признаем, че борбата за второто място бе повече от жестока, като и трите отбора имаха отлични благоприятни условия за класиране преди последния кръг. Порто го заемаше преди него, само че позволи проваляне от Атлетико в последния мач, Милан имаше чудесни изгледи и повярва в чудото (въпреки трагичното начало), откакто поведе на Ливърпул, само че след това позволи цялостен поврат и на всичкото от горната страна остана финален.
Към осминафиналите - Ливърпул и Атлетико (Мадрид)
Към Лига Европа - Порто
Към... у дома - Милан

Група С
Безспорно едно от най-сензационните развития пристигна в група С. Там огромният любимец бе Борусия (Дортмунд), само че немският гранд приключи 3-ти и ще се запъти към Лига Европа. Началото бе положително, само че последваха три следващи загуби, за които въздействие имаше и отсъствието на Ерлинг Холанд, само че това никога не е опрощение. Златният си късмет сграбчи португалският Спортинг, който приключи със същия брой точки като Борусия, само че с по-добри индикатори в директните дуели. Аякс пък изуми и завоюва всяка една своя среща и излезе с цялостен актив от точки на първото място.
Към осминафиналите - Аякс и Спортинг Лисабон
Към Лига Европа - Борусия (Дортмунд)
Към... у дома - Бешикташ

Група D
В групата на 13-кратния европейски клубен първенец нямаше кой да му отнеме короната, макар че записа един резултат, който бе друг от 5-те победи. И това се оказа най-сензационната развръзка в последните години в шампионата, откакто молдовският Шериф Тираспол победи мадридчани посред дома им. Това не разклати Карло Анчелоти и компания, които завоюваха и двата си дуела против Интер и си подсигуряваха първото място. Шериф въпреки всичко може да се похвали, че остави постоянен участник в европейските клубни шампионати на последната позиция - Шахтьор Донецк.
Към осминафиналите - Реал Мадрид и Интер
Към Лига Европа - Шериф Тираспол
Към... у дома - Шахтьор Донецк

Група Е
В група Е пристигна несъмнено най-голямата изненада за тази акция. Петкратният притежател на трофея Барселона отпадна още в груповата фаза за първи път от 2000 година. Каталунците по този начин и не се оправиха с Бенфика, като първо изгубиха с 0:3, а по-късно приключиха наедно 0:0. Така това задължаваше най-после Барселона да победи Байерн Мюнхен в Германия, с цел да играе на осминафинлите, само че това не се случи и ще играе в Лига Европа.
Към осминафиналите - Байерн Мюнхен и Бенфика
Към Лига Европа - Барселона
Към... у дома - Динамо Киев

Група F
Група F предложи непредвидена и неприятна изненада за футбола. Очакваният с интерес оспорван конфликт сред Аталанта и Виляреал не се състоя по проект поради изобилен снеговалеж в Бергамо. Мачът бе отсрочен за четвъртък, 09.12, от 20:00 часа българско време. Преди него испанците са с точка повече. В групата първото място бе завоювано от Манчестър Юнайтед, макар че англичаните демонстрираха доста неуверена игра. Големият воин за отбора бе Кристиано Роналдо, който вкара във всеки мач, в който игра. Манчестърци потеглиха кошмарно със загуба от новобранеца Йънг Бойс, а по-късно изпадаха в доста тежи моменти и против Аталанта, и против Вилярела, само че някак се измъкнаха и даже си подсигуряваха първото място в предпоследния кръг. Това остава единствената незнайна до този миг.
Към осминафиналите - Манчестър Юнайтед и Виляреал/Аталанта
Към Лига Европа - Аталанта/Виляреал
Към... у дома - Йънг Бойс

Група G
Група G авансово бе избрана като най-слабата през тази акция и накара мнозина да не извърнат изключително внимание какво се случва там. Сензационно испанският гранд Севиля не съумя да се пребори за място на осминафиналите, макар че противниците надалеч не бяха респектиращи. Все отново испанцитеп поемат към обичания си шампионат Лига Европа. Първото място в групата пък бе извоювано от френския първенец Лил. Залцбург също ще ликува, откакто си заслужи това право в последния кръг в директния конфликт със Севиля, в който андалусииците наложително трябваше да победят, с цел да играят в Шампионска лига.
Към осминафиналите - Лил и Залцбург
Към Лига Европа - Севиля
Към... у дома Волфсбург

Група Н
Там европейският клубен първенец Челси не съумя да завоюва групата си. В предпоследния кръг " сините " разгромиха Ювентус с 4:0 (резултатът можеше и да е още по-внушителен), само че в последния минаха през същинска драма против Зенит и приключиха наедно 3:3, макар че до последните секунди водеха в резултата. Томас Тухел и компания изрично ще съжаляват за това, в случай че изтеглят тежък чоп за осминафиналите.
Към осминафиналите - Ювентус и Челси
Към Лига Европа - Зенит
Към... у дома - Малмьо
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР